Arežina zatražio od direktora RTV-a da se izvrši primopredaja dužnosti

Arežina predložio i mere kojima bi se zaustavio pad medijskog i društvenog uticaja pokrajinskog javnog medijskog servisa

12. Dec 2018

Reading Time: 3 minutes

Direktor programa Radio-televizije Vojvodina Slobodan Arežina, koji je nedavno sudskim putem ponovo vraćen na taj posao, zatražio je danas od generalnog direktora Miodraga Koprivice da omogući primopredaju dužnosti sa nezakonitom direktokom programa Sonjom Kokotović Zečević.

Arežina je od Koprivice zatražio da u što kraćem roku formira komisiju koja bi omogućila primopredaju dužnosti radi realizacije programa, a kako ne bi došlo do ugrožavanja funkcija i organizacije rada, navodi se u dopisu generalnom direktoru u koji je Autonomija imala uvid.

Kako saznajemo, problem bi mogao nastati jer su i Miodrag Koprivica i njegov zamenik Jožef Klem na službenom putu. Na službenom putu je i nezakonita direktorka Sonja Kokotović Zečević, dok je njena zamenica Milada Popović na bolovanju. To znači da će u ovakvim okolnostima primopredaja dužnosti teško biti izvodljiva.

Slobodan Arežina nije želeo da komentariše novonastalu situaciju.

Novi/stari direktor programa danas je na pisarnici ostavio još jedan dokument. On je Upravnom odboru predao Predlog izrade projekta unapređenja kvaliteta programskih sadržaja RTV-a, koji podrazumeva vraćanje svih ukinutih emisija i urednika koji su smenjeni u maju 2016. godine.

Taj dokument, u koji je Autonomija takođe imala uvid, sadrži ustvari reviziju Arežininog predloga od 10. januara ove godine kada je prvi put sudskim putem vraćen na posao, a o koji se menadžmenr RTV-a oglušio.

U novom predlogu navode se programske smernice „koje bi zaustavile pad medijskog i društvenog uticaja pokrajinskog javnog medijskog servisa“.

Takođe se navodi da je neophodno prilagoditi program potrebama i interesima publike, a Arežina u tom dokumentu skreće pažnju Upravnom odboru i na višegodišnji pad gledanosti RTV-a.

U vezi sa svim gorenavadenim, Arežina je predložio da se oformi multidisciplinarni tim stručnjaka iz svih programskih celina koji bi se bavio implementacijom predloženog projekta.

Istorijat jednog kafkijanskog procesa 

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je nedavno presudu novosadskog Osnovnog suda kojom se obavezuje Radio-televizija Vojvodine (RTV) da vrati Slobodana Arežinu na funkciju direktora programa RTV-a, navodi se u presudi u koju je agencija Beta imala uvid.

Odlukom Apelacionog suda, kojom je odbijena žalba RTV-a, presuda je postala pravosnažna i RTV je obavezan da Arežinu vrati na mesto direktora programa.

Presudom je poništeno rešenje generalnog direktora RTV-a Miodraga Koprivice od 24. januara ove godine, kojim je Arežina proglašen tehnološkim viškom.

Poništeno je i rešenje Upravnog odbora RTV-a od 29. januara ove godine, kojim se Arežina razrešava dužnosti direktora programa RTV-a, a poništen je i aneks ugovora o radu od 5. februara ove godine, kojim je Arežina bio raspoređen na drugo radno mesto.

Slobodan Arežina je na mesto direktora programa imenovan 26. maja 2015. godine, na period od četiri godine.

Upravni odbor je 5. maja 2016. godine doneo odluku o smeni Arežine sa mesta direktora programa, a RTV ga je premestio na mesto menadžera razvojnih projekata u kabinetu generalnog direktora.

Pored njega, smenjeni su i brojni urednici nma RTV-u, nakon čega je Pokret Podrži RTV organizovao ulične proteste i niz manifestacija protiv tih, kako su ocenili, “političkih čistki”, koje su usledile nakon što je na pokrajinskim izborima Srpska napredna stranka preuzela vlast u Skupštini Vojvodine.

Arežina je potom tužio RTV, a sud je presudio u njegovu korist 25. aprila 2017. godine i naložio da on bude vraćen na mesto direktora programa RTV-a.

Upravni odbor RTV-a je, međutim, 30. maja 2017. godine na mesto direktora programa postavio Sonju Kokotović Zečević.

Apelacioni sud je potom doneo presudu koja je postala izvršna 29. decembra 2017. godine, u kojoj se RTV-u nalaže da Arežinu vrati na mesto direktora programa.

RTV je doneo rešenje kojim je Arežinu vratio na mesto direktora programa, ali nije razrešio Sonju Kokotović Zečević sa te funkcije, što je u praksi značilo da RTV ima dva direktora programa i pošto Kokotović Zečevic nije smenjena, to je značilo da nije mogla da se izvrši primopredaja dužnosti.

Arežina je potom 18. januara 2018. godine uputio dopis generalnom direktoru Miodragu Koprivici u kojem ga je obavestio da prema važećim aktima RTV-a nije predviđena mogućnost postojanja dva direktora programa i zatražio da se omogući primopredaja dužnosti, u skladu sa sudskom presudom.

Koprivica je 24. januara doneo rešenje kojim je Arežinu proglasio tehnnološkim viškom, uz obrazloženje da Sonja Kokotović Zečević ima prednost nad Arežinom zbog dužine staža provedenog u RTV-u.

Potom je 29. januara 2018. godine Upravni odbor RTV-a doneo rešenje po kojem je Arežina razrešen dužnosti direktora programa.

Potom su RTV i Arežina 5. februara ove godine potpisali aneks ugovora o radu, po kojem je Arežina imenovan za menadžera razvojnih projekata pri kabinetu generalnog direktora RTV-a.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email