Veljanovski: Medijska scena u Srbiji prljavija nego ikada

“Ovakvo srozavanje štampe uvod je u narastanje autoritarnosti i novog totalitarizma”

03. Nov 2018

Reading Time: < 1 minute

Profesor novinarstva Rade Veljanovski ocenio je da je medijska scena u Srbiji u proteklih nekoliko godina “prljavija nego ikada”.

“Ovakvo srozavanje štampe uvod je u narastanje autoritarnosti i novog totalitarizma”, rekao je Veljanovski na regionalnoj naučnoj konferenciji “Verodostojnost medija” na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

On je podsetio na istraživanja koja su pokazala da je dnevni list “Informer” iz Beograda na 302 naslovne stranice objavio 362 lažne vesti, a list „Alo“ na 358 naslovnih strana 237 lažnih vesti.

“Lažnih vesti je uvek bilo, ali sada ih ima više nego ikada. Bilo kakva kaznena politika ne može da bude lek za suzbijanje lažnih vesti i jedini izlaz je u medijskom obrazovanju publike, koja treba da nauči da prepoznaje istinu i laž. To je najbolja mogućnost da manipulacije budu neisplative i politički nekorisne“, naveo je Veljanovski.

Prema njegovim rečima, veoma je problematičan i termin „lažne vesti“. „Ili govorimo o vestima ili govorimo o lažima. Vesti su vesti, a laži su laži“, poručio je Veljanovski.

Devetu po redu naučnu konferenciju „Verodostojnost medija“ organizovao je Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

(Autonomija) 

Print Friendly, PDF & Email