Veljanovski: Kupovina Kopernikusa u suprotnosti sa zakonom

"To je partijska stvar, da neko iz Srpske napredne stranke dobije velike pare od države"

06. Nov 2018

Reading Time: < 1 minute

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski ocenio je danas da je odluka da Telekom Srbije kupi kablovski operater Kopernikus u suprotnosti sa idejom izlaska države iz vlasništva u medijima ali i u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju.

Veljanovski je agenciji Beta rekao da u tom zakonu postoji odredba po kojoj država, lokalne samouprave, ali i preduzeća u vlasništvu države ne mogu da budu osnivači medija.

“Ta zakonska odredba je prekršena i posao je protivzakonit. To pokazuje da država ne samo da nema nameru da izađe iz medija koje je ranije imala, kao što je Tanjug, nego evo sada kupuje i nove medije”, rekao je Veljanovski.

U Telekomu su, međutim, rekli da nisu kupili Televiziju Kopernikus nego samo kablovskog operatera Kopernikus Technology.

Veljanovski je dodao da je time prekršen još jedan standard koji važi u razvijenim demokratijama po kojem vlasnici kablovskih mreža ne treba da budu i vlasnici medija.

“Što se tiče cene, ona je prevelika. Neko hoće da državnim novcem namiri vlasnika. To je partijska stvar, da neko iz Srpske napredne stranke dobije velike pare od države”, ocenio je Veljanovski.

Kompanija Telekom Srbija kupila je Kopernikus Technology za nešto manje od 200 miliona evra, što je 1.000 evra po korisniku jer taj lokalni internet i TV distributer ima 200.000 korisnika, objavila je ranije Balkanska istraživačka mreža – BIRN.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email