Tanjug krije svoje dugove, a istražuje konkurenciju

Državna novinska agencija mesecima ignoriše zahtev za spiskom dugova Republici Srbiji, ali traži od Šabića podatke o uplatama Beti i FoNetu

20. Nov 2018

Reading Time: 2 minutes

Interesovanje novinske agencije Tanjug za to da li je Poverenik uplaćivao novac privatnim agencijama Beta i FoNet je licemerno s obzirom da državna agencija, koja posluje i pored odluke o gašenju, već mesecima ne dostavlja javnosti podatke o svojim dugovanjima.

U ovome su saglasni sagovornici Danasa Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta, i Zoran Sekulić, direktor i urednik FoNeta.

Da je logičnije da se neko interesuje za poslovanje Tanjuga, s obzirom da je ta agencija u vlasništvu države i da duguje javnosti ovakve podatke, ističe Dragan Janjić.

– Zahtev Tanjuga je u stvari njihov odgovor na zahteve koji su njima upućeni a koje su oni ignorisali. To je jedna licemerna reakcija usmerena na to da se sugeriše kako sada Beta i FoNet rade netransparentno a Tanjug, koji je ugašen, navodno radi sve kako treba, ističe Janjić. On naglašava i da agencija Beta ništa ne krije, da su njihovi ugovori javni i da svako ko želi može da se uveri da, nažalost, njihovi prihodi nisu veliki.

Zoran Sekulić, direktor i glavni i odgovorni urednik FoNeta, objašnjava za Danas da sa agencijom Tanjug i o njenom poslovanju nema razgovora jer je ona odavno trebalo da prestane da postoji.

– Uopšte me ne zanima čime sa Tanjug bavi. Sve što imam da kažem o njima reći ću u okviru Tima za dijalog sa medijima Vlade Srbije. Sagovornici na tu temu su predsednik države i premijerka, oni treba da odluče šta će sa Tanjugom, zaključuje Sekulić.

Poverenik za informacije od javnog značaja objavio je krajem prošle nedelje da u proteklih godinu dana nije imao nijednu uplatu agencijama Beta i FoNet. To je odgovor na zvanični zahtev za informacijama od javnog značaja koji je agencija Tanjug uputila instituciji Poverenika.

Tanjug je ovaj zahtev uputio nedugo nakon poslednjeg u nizu pokušaja Danasa da ostvari zakonsko pravo za informacijama o dugovanjima te državne agencije prema državi. Poverenik je ranije doneo rešenje po žalbi Danasa kojim zaključuje da državna novinska agencija mora da dostavi javnosti podatke o svim svojim dugovanjima prema različitim državnim organima i preduzećima, kao i o tome kojom pokretnom i nepokretnom imovinom raspolaže. Ipak, Tanjug ni posle više meseci nije ispunio ovu obavezu.

(Danas)

Print Friendly, PDF & Email