Smiljana Milinkov: Tanjug posluje mimo zakona i emituje lažne vesti

"Manipulisanje informacijama u interesu vladajuće političke strukture, koja opet finansijski omogućava Tanjugov nelegalan opstanak"

03. Nov 2018

Reading Time: < 1 minute

Medijska ekspertkinja Smiljana Milinkov izjavila je danas da državna novinska agencija Tanjug, sem što posluje mimo zakona, u nekim situacijama emituje i lažne vesti, s ciljem obmanjivanja javnosti a u korist vlasti.

“Primeri Tanjugovog neobjektivnog i lažnog izveštavanja ukazuju na prenebregavanje javnog interesa i manipulisanje informacijama u interesu vladajuće političke strukture, koja opet finansijski omogućava Tanjugov nelegalan opstanak”, kazala je Smiljana Milinkov na regionalnoj naučnoj konferenciji “Verodostojnost medija” na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Ona je podsetila da Tanjug i dalje posluje, iako je po Odluci Vlade Srbije koju je potpisao tadašnji premijer Aleksandar Vučić, a u skladu sa zakonom, trebalo da prestane sa radom u novembru 2015. godine.

“Dakle, Tanjug i dalje posluje, i to volšebno potpomognut državnim finansijama, i svakodnevno plasira vesti, od kojih se za pojedine potvrdilo da je reč o neproverenim ili lažnim informacijama”, kazala Smiljana Milinkov.

Dodala je da je zvanično u toku je „procena žiga“ Tanjuga, pošto ta novinska agencija nema imovine i ocenila da će nakon toga država pokušati da pronađe način da Tanjug nastavi da posluje.

“Ako se to desi, posledice će biti nastavak propagande u korist režima i uništavanje konkurenata, privatnih agencija Beta i FoNet. Reč je o zatvorenom krugu međusobnih odnosa politika – ekonomija – mediji, kojima se kroz praksu ‘ti meni, ja tebi’ definiše pojam klijentelizma”, navela je Smiljana Milinkov.

Devetu po redu naučnu konferenciju „Verodostojnost medija“ organizovao je Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email