Održana komemoracija povodom smrti novinara Dragiše Stankovića

"Zvezdani časovi njegove karijere bili dok je radio na Televiziji Novi Sad do devedesetih godina"

06. Nov 2018

Reading Time: 2 minutes

Komemoracija povodom smrti novinara i antifašističkog aktiviste Dragiše Stankovića iz Novog Sada održana je danas u Medija centru Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Stanković je preminuo u 81. godini, 30. oktobra.

Njegova žena Fuada Stanković kazala je na komemoraciji da je Stanković strastveno voleo novinarstvo, te da su “zvezdani časovi njegove karijere” bili dok je radio na Televiziji Novi Sad.

“Zvezdani časovi njegovog, ali i svih naših života, bile su godine do devedesetih na Televiziji Novi Sad. Ta televizija je stvarno bila njegova strast. Želim da o njemu govorimo samo pozitivne stvari”, kazala je Fuada, koja je pričala o najznačajnijim delovima Stankovićeve karijere.

Nakon minuta ćutanja za Stankovića, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da je on bio veoma aktivan i koristan član ovog udruženja, pre svega jer je “sistematično” pratio medijsku scenu Srbije.

“Bio nam je dragocen, jer je uvek imao ideje, reči kritike i razumevanja za naš rad. Imao je razumevanja za naše odluke i argumente, ali je donosio i taj spoljašnji kritički osvrt”, kazao je Sejdinović.

Stanković je rođen u Boru 11. oktobra 1938, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1963, a u Novi Sad se preselio 1966. godine. U Televiziju Novi Sad se zaposlio još u vreme njenog pravnog konstituisanja (1971) i u njoj je delovao sve do 1989. godine, a tokom rada u Informativnoj redakciji TV NS bio je urednik, pa pomoćnik glavnog urednika.

Uoči “jogurt revolucije” izabran je i za glavnog urednika ovog dela vojvođanske radio-difuzne kuće, a krajem 1988. godine, smenjen je u velikoj političkoj čistki u RTV Novi Sad, tokom “antibirokratske revolucije”, zajedno sa kompletnim rukovodstvom.

Nakon kratkog angažmana u svojstvu dopisnika RTV Zagreb i rada u “Jutelu”, prešao je u beogradsku “Borbu”.

Posle udara u tom listu, krajem 1994. godine, Stanković se pridružio onima koji su nastavili da rade u “Našoj Borbi”, gde je bio urednik u desku sve do nasilnog gašenja ovog lista 1998. godine.

I tokom penzije bio je aktivan, pa je 2002. i 2003. bio predsednik Nadzornog odbora NUNS-a. Posle 5. oktobra 2000. godine, u jednom periodu bio je predsednik Koordinacionog tela RTV NS.

Bio je član NDNV, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vojvođanskog kluba i Udruženja antifašista Novog Sada.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email