Medijska koalicija: Visoki funkcioner SNS-a ponovo tužio portal Pančevo Si Ti

Ova tužba predstavlja kuriozitet zbog toga što je u pitanju satirični tekst, a poznato je da su satire, humoreske i karikature kažnjive samo u totalitarnim društvima.

08. Nov 2018

Reading Time: 2 minutes

Medijska koalicija smatra da nova tužba visokog funkcionera SNS-a Branka Malovića protiv novinara pančevačkog portala Pančevo Si Ti Nenada Živkovića predstavlja klasičan politički pritisak na medijske slobode i kritičko mišljenje.

Malović je podneo tužbu Osnovnom sudu radi “naknade nematerijalne štete” i “ublažavanja duševnih boli” koje je navodno pretrpeo zbog Živkovićevog teksta „Kakve kazne čekaju naprednjake kad prođe nji’ovo (izvodi iz buduće istorije)” i tražio naknadu od 500.000 dinara.

Ova tužba predstavlja kuriozitet zbog toga što je u pitanju satirični tekst, a poznato je da su satire, humoreske i karikature kažnjive samo u totalitarnim društvima. Naime, one predstavljaju formu umetničkog izražavanja, pa ovde pored prava na slobodu izražavanja autor ostvaruje i pravo na slobodu umetničkog stvaralaštva, koja je takođe zajemčena Ustavom.

Podsećamo da je Malović, koji je koordinator SNS-a za Južnobanatski i Podunavski okrug i potpredsednik IO ove stranke, nedavno takođe tužio Živkovića, od koga je takođe tražio 500.000 dinara na ime „naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda“. Predmet tužbe je tekst “Partijska država + provereni kadar = naprednjačko vladanje”.

Malović je istovremeno tužio za uvredu i kolumnistkinju lista Danas Draganu Rakić potražujući 500.000 dinara na ime naknade štete za ublažavanje duševnih boli. On je tužbu podneo zbog kolumne „Šta premijerka radi sa šefom SNS jurišnika“, koju je Danas objavio 25. septembra.

Medijska koalicija podseća da mediji koji nisu od kontrolom vlasti rade u veoma teškim uslovima, sa izuzetno skromnim sredstvima, i ovakve tužbe predstavljaju njihovo finansijsko iscrpljivanje nezavisno od konačne presude.

Podsećamo i na to da je jedan od najvažnijih zahteva koju su novinarska i medijska udruženja uputila Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima – da se hitno zaustave sudske kampanje koje se vode protiv medija sa nezavisnom uređivačkom politikom i njihovih novinara.

Iako Malović nije formalno javni funkcioner, on je političar i čovek od čijih odluka zavisi sudbina građana, pa bi po praksi Evropskog suda za ljudska prava morao da trpi viši nivo javne kritike, a sloboda izražavanja mnogo je šira u odnosu na nosioce političkih funkcija.

O ovoj sudskoj kampanji potpisnici saopštenja će obavestiti relevantne međunarodne organizacije.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 8. novembar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija

Print Friendly, PDF & Email