Medijska koalicija: Odluka Vrhovnog kasacionog suda – veoma zabrinjavajuća

Ukidanjem oslobađajuće presude nedeljniku NIN, VKS je poslao poruku da ne treba raditi u skladu sa zakonima ove zemlje i praksom Evropskog suda za ljudska prava već u skladu sa interesima vlasti.

09. Nov 2018

Reading Time: 2 minutes

Medijska koalicija ocenjuje da je odluka Vrhovnog kasacionog suda da ukine oslobađajuću presudu nedeljniku NIN po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića – veoma zabrinjavajuća i da je donesena pod političkim pritiskom.

Ukidanjem jedne od retkih hrabrih, dobro argumentovanih i na pravu zasnovanih presuda protiv nezavisnih medija a po tužbi predstavnika vlasti, koju je doneo Apelacioni sud u Beogradu – VKS je poslao poruku nižim sudovima da ne treba raditi u skladu sa zakonima ove zemlje i praksom Evropskog suda za ljudska prava već u skladu sa interesima vlasti.

Medijska koalicija se ipak nada da će, u ponovljenom postupku, Apelacioni sud u Beogradu ostati dosledan pravilnom tumačenju prakse Evropskog suda za ljudska prava koja nedvosmisleno govori o tome da su granice slobode izražavanja mnogo šire u odnosu na političare i nosioce javnih funkcija.

Podsećamo takođe da i Zakon o javnom informisanju i medijima navodi da je ““izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja”.

Takođe ukazujemo na to da je tema kojom se bavio nedeljnik NIN u tekstu koji je predmet tužbe (tekst „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“, objavljen u junu 2016. godine) od prvorazrednog javnog interesa, jer se radi o opasnom događaju (rušenje u Savamali) u kojem su suspendovana ljudska i druga prava građana.

Podsećamo da je jedan od zahteva koje su novinarska i medijska udruženja postavili Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima da se hitno obustave sudske kampanje protiv medija sa nezavisnom uređivačkom politikom koje imaju za cilj gušenje slobode medija.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 9. novembar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija

Print Friendly, PDF & Email