Direktor nedeljnika Vreme Stevan Ristić izabran za v.d. predsednika UO Asocijacije medija

"Da se obezbede uslovi za slobodan, profesionalan i odgovoran rad novinara"

06. Nov 2018

Reading Time: < 1 minute

Upravni odbor Asocijacije medija izabrao je direktora nedeljnika Vreme Stevana Ristića za vršioca dužnosti predsednika Upravnog odbora do redovne skupštine Asocijacije na proleće naredne godine nakon što se dosadašnji predsednik, direktor FoNeta Zoran Sekulić, na lični zahtev povukao sa te funkcije pre isteka drugog mandata, saopšteno je danas.

Kako je navedeno, Sekulić će ostati član Upravnog odbora i nastaviće da predstavlja Asocijaciju medija u Timu za dijalog sa Koordinacionom grupom Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Pored predstavnice “Color Press Grupe” Ruže Ristanović, Upravni odbor je na drugo potpredsedničko mesto kao vršioca dužnosti izabrao direktora redakcije portala Telegraf.rs Dejana Vukelića, posle odluke kompanije Ringier Axel Springer da na šest meseci zamrzne članstvo u Asocijaciji.

Vanredna skupština Asocijacije prethodno je na to upražnjeno mesto u Upravni odbor izabrala direktora novosadskog Lokalmedia Srđana Vučurevića.

“Upravni odbor promene u svom sastavu vidi kao kontinuitet višegodišnjeg nastojanja Asocijacije medija da se obezbede uslovi za slobodan, profesionalan i odgovoran rad novinara i uspostavi održivo i fer medijsko tržište, zaštićeno od političkih uticaja“, navodi se u saopštenju.

Asocijacija medija navela je da će, pored aktivnog učešća u izradi nove Medijske strategije i dijalogu sa Vladom Srbije, nastaviti svoje kapitalne projekte “Prava mera medija” i “Mladi mediji” i ostati posvećena razvoju medijske pismenost kroz projekat “Da li razumeš medije” i seminare za medijske profesionalce.

Upravni odbor saopštio je i da se pridružio pozivu medijima i novinarima da budu privrženi Kodeksu novinara Srbije i izveštavaju profesionalno i etično, u skladu sa javnim interesom.

“Zajedno sa drugim novinarskim i medijskim udruženjima, Asocijacija medija napominje da bi svi akteri društvene i političke scene morali da se uzdrže od svih aktivnosti koje ugrožavaju slobodu medija, bezbednost novinara i tržšnu utakmicu lišenu diskriminacije bilo koje vrste”, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email