Apel za pomoć Peščaniku

"Nastavićemo da tražimo da se ispita uloga ministra policije u noći kada su u centru glavnog grada maskirani vozači bagera rušili imovinu Beograđana, a policija na čijem je čelu odbijala da se odazove na pozive građana"

26. Nov 2018

Reading Time: 2 minutes

U ime naroda, ili barem jednog njegovog dela, Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio presudu Višeg suda po kojoj su autorka Peščanika Vesna Pešić i urednice Peščanika Svetlana Lukić i Svetlana Vuković povredile čast i ugled ministra policije Nebojše Stefanovića. Naređeno im je da mu isplate 156.102,74 dinara, kao i da mu nadoknade troškove suđenja u visini od 96.887,77 dinara. Visina troškova suđenja je posledica toga što je glavna rasprava zbog ministrovih obaveza u očuvanju mira i stabilnosti Srbije, a posebno zbog borbe protiv korupcije i kriminala, pomerana skoro deset puta.

Predsednica veća Apelacionog suda Dragana Marinković i članice veća Veselinka Milošević i Dragana Mirosavljević zaključile su da delovi teksta Vesne Pešić „Dosoljavanje“ ne doprinose javnoj raspravi o događajima u Savamali i da nisu usmereni na rešenje problema, već na vređanje dostojanstva, ugleda i časti ministra policije.

Nemamo drugog izbora nego da postupimo po volji predstavnika jednog dela naroda i da od vas, drugog dela naroda, zatražimo pomoć. Potrebno je da sakupimo 250 hiljada dinara koji će ministru policije nadoknaditi deo duševnih bolova zbog Savamale. Dalju utehu neka potraži kod autora fraze „kompletni idioti“ (ime i prezime poznati redakciji).

Predlažući da posetioci sajta Peščanika sakupe novac za plaćanje ove kazne, jedna čitateljka je napisala – ovo je presuda i čitaocima Peščanika. Ne znamo koliko se slažete sa njom, ali bili bismo vam zahvalni ako možete da nam pomognete da sakupimo novac za ovu kaznu, koju su nam dosudile sudije za čiju nezavisnost ćemo nastaviti da se borimo.

Prethodni ministar pravde Nikola Selaković je ne tako davno u Strazbur nosio Dušanov zakonik, kao dokaz da Srbija ima dužu pravnu tradiciju nego mnoge članice EU. Tvrdio je da je komesar za proširenje EU File bio impresioniran članom Zakonika u kome se kaže da sud treba da sudi po zakonu, a ne u strahu od vladara.

I mi smo impresionirane ovim članom i zbog toga ćemo umesto Dušanovog zakonika u Strazbur odneti ovu presudu.

U međuvremenu, uprkos volji jednog dela naroda, nastavićemo da tražimo da se ispita uloga ministra policije u noći kada su u centru glavnog grada maskirani vozači bagera rušili imovinu Beograđana, a policija na čijem je čelu odbijala da se odazove na pozive građana.

Uplata u dinarima:
Svrha uplate: Donacija
Primalac: Peščanik, udruženje građana, Beograd, Takovska 22
Šifra plaćanja: 189
Šifra plaćanja za elektronske uplate: 289 ili 290
Račun primaoca: 265-1010310000257-19
Primer uplatnice u dinarima: RSD

Uputstva za uplate u ostalim valutama: EUR, USD, CHF, AUD, CAD, GBP, NOK, SEK

(Peščanik)

Print Friendly, PDF & Email