Portalu Kossev iz Kosovske Mitrovice nagrada “Dušan Bogavac”

Nagrada će biti dodeljena u sredu, 24. oktobra, u beogradskom Medija centru u podne.

19. Oct 2018

Reading Time: < 1 minute

Žiri za dodelu novinarske nagrade “Dušan Bogavac” za 2018. godinu odlučio je da ta nagrada za etiku i hrabrost ove godine pripadne informativnom portalu “KoSSev” iz Kosovske Mitrovice, saopšteno je danas.

“Tokom proteklih godina redakcija Portala ‘KoSSev’, uprkos svim izazovima, smetnjama i pritiscima, uspela je da odbrani principe hrabrog, časnog i nezavisnog novinarstva. Takvim odnosom prema žurnalističkoj profesiji ‘KoSSev’ je stekao veliko poverenje, kako lokalne zajednice, tako i čitavog regiona”, navodi se u saopštenju.

U užem izboru za nagradu bili su i novinarke Ranka Ivanoska iz Vrbasa (VOICE), Gordana Bjeletić iz Pirota (TV N1), Tamara Grujić (RTS), redakcija portala Južne vesti iz Niša, redakcija Čačanskih novina, agencija Beta, frilenser Vladimir Kostić i kolumnista Danasa Zlatko Paković.

Žiri su činili Milica Šarić (CINS), Bojana Pavlović (KRIK), Sanja Kljajić (DW), Slaviša Lekić (NUNS) i Filip Mladenović (Fondacija “Dušan Bogavac”).

Nagrada će biti dodeljena u sredu, 24. oktobra, u beogradskom Medija centru u podne.

Nagradu dušan Bogavac dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i porodica Bogavac.

Dušan Bogavac (1931-1990) se osamdesetih godina bavio problemom demokratizacije društva i time kako prevesti SFRJ iz jednopartijskog u višepartijsko društvo, uspostaviti demokratske institucije i od partijske napraviti pravnu državu i osnovao Fond solidarnosti za novinare koji zbog istinoljubivosti i hrabrosti ostaju bez novca za život, podsetio je ranije NUNS.

U znak sećanja na Bogavca i podrške hrabrom i etičkom novinarstvu u Srbiji, od 1991. dodeljuje se nagrada koja nosi njegovo ime.

Do sada su je dobili i Stojan Cerović, Radio B92 – Bojana Lekić i Veran Matić, Predrag Koraksić, Svetlana Lukić, Nebojša Popov, Dejan Anastasijević, Vukašin Obradović, Brankica Stanković, Mirko Đorđević, Dinko Gruhonjić, Danica Vučenić, Teofil Pančić, Pavel Dmonji, Željko Bodrožić, Vukašin Obradović, redakcija kulturnog dodatka “Beton” dnevnog lista Danas i redakcija magazina Ekonomist.

(Beta, NUNS)

Print Friendly, PDF & Email