NUNS i NDNV: Veoma opasne izjave Parezanovića i Vučića

Vlast i mediji bliski vlasti su potpuno revitalizovali retoriku devedesetih, kojom se svako ko iznosi kritički stav proglašava za "stranog agenta" ili "izdajnika".

08. Oct 2018

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da su izjave funkcionera BIA-e Marka Parezanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da u pojedinim medijima, nevladinim organizacijama i opozicionim partijama aktivno deluju strani agenti – izuzetno opasne i da mogu da se čitaju kao ozbiljna pretnja slobodi izražavanja i kritičkoj misli.

Vlast i mediji bliski vlasti poslednjih godina su potpuno revitalizovali retoriku devedesetih, kojom se svako ko iznosi kritički stav proglašava za “stranog agenta” ili “izdajnika”. U atmosferi promocije mržnje i nasilja, u kojoj živimo, to etiketiranje na najozbiljniji način ugrožava bezbednost prozvanih.

Podsećamo da je Parezanović izjavio da su najveća pretnja Srbiji strani agenti koji deluju u medijima, nevladinim organizacijama i opozicionim strankama, a Vučić je potvrdio navode o delovanju agenata, uz konstataciju da oni “nemaju uticaj u srpskom društvu”.

NUNS i NDNV podsećaju da su pojedine organizacije i pojedinci bliski vlasti već pokretali inicijativu da se, po ugledu na ruski model, prave registri “stranih plaćenika”, sa jasnim ciljem da ti registri postanu spiskovi za odstrel.

NUNS i NDNV
Beograd – Novi Sad 8.10.2018.

Print Friendly, PDF & Email