N1: Novinari sve više pod pritiskom, napadi sve učestaliji

"Kad neko za skupštinskom govornicom može da prozove nekoga kao državnog neprijatelja, a da se šef države saglasi sa tim da su špijuni u medijima, nevladinom sektoru, onda je jasno da se time otvara lov na novinare"

15. Oct 2018

Reading Time: 2 minutes

Kakav je položaj novinarske profesije? Prema oceni komesarke za ljudska prava pri Savetu Evrope Dunje Mijatović, sloboda štampe i bezbednost novinara su u sve lošijem položaju. Sa tom ocenom saglasni su i oni koji se bave novinarstvom u Srbiji.

Kažu da je sloboda novinara da pišu i izveštavaju sve više pod pritiskom i da zabrinjavaju učestali napadi na novinare.

Biti novinar u Evropi, zvuči dobro, ali samo u teoriji. Kim Val, Dafne Karuana Galicija, Jan Kucijak, Viktorija Marinova poslednji su ubijeni novinari. Podaci pokazuju da je od 1992. njih 150 ubijeno u zoni Saveta Evrope.

“Neki od njih su pokrivali ratne priče, međutim, većina ih je ubijena dok su pokušavali da skrenu pažnju na mračne kutke u kojima vladaju korupcija, kriminal i politika. Mnogi političari su u najboljem slučaju ravnodušni prema pretnjama koje dobijaju novinari, a u najgorem slučaju, oni su ti koji huškaju na nasilje i produbljuju nepoverenje prema medijima, što je neprihvatljiva praksa”, smatra komesarka za ljudska prava pri Savetu Evrope Dunja Mijatović.

Sličan scenario se primenjuje i u Srbiji. Česta je praksa da političari etiketiraju medije i novinare. Tako je nedavno tokom skupštinskog govora, poslanik SNS-a Aleksandar Martinović iskoristio priliku da iznese kritike na račun novinara Nedima Sejdinovića, koji je u jednom od intervjua govorio o predsedniku Aleksandru Vučiću.

“Juče se oglasio predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović, koji je rekao da Vučić započinje novu sezonu lova na veštice. Hoću da vam kažem da očigledno mi imamo posla sa ljudima koji ne žele dobro svojoj državi, koji žele da unesu strah i nemir kod građana”, rekao je Martinović na skupštinskoj sednici 10. oktobra.

“Kad neko za skupštinskom govornicom može da prozove nekoga kao državnog neprijatelja, a da se šef države saglasi sa tim da su špijuni u medijima, nevladinom sektoru, onda je jasno da se time otvara lov na novinare”, kaže Jelka Jovanović iz NUNS-a.

Položaj novinara je ugrožen, a sloboda u izveštavanju je sve više pod pritiskom, ocenjuju u Centru za istraživačko novinarstvo Srbije.

Dodaju da problem predstavljaju i sve češći fizički i verbalni napadi. Podaci pokazuju da ih je od početka godine bilo 68.

“Apsolutno je nedopustivo da novinari koji bi trebalo da rade u javnom interesu su pod pretnjom da budu ugroženi fizički, da budu ugroženi verbalno, da budu napadani na konferenciji za medije, da im bude zabranjen pristup informacijama, da im bude zabranjen pristup dokumentaciji… To je nešto što je nedopustivo sa bilo kog aspekta vladavine prava”, objašnjava novinarka CINS-a Anđela Milivojević.

Novinari kažu i da zabrinjava činjenica što još uvek nisu razrešeni slučajevi koji se odnose na napade i što još uvek nisu rešena ubistva koja su se desila devedestih kada su ubijeni Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija i Milan Pantić.

“Tako kada čujemo da je neki novinar, napadnut iz bilo kog razloga u 2018. i da taj ishod najverovatnije neće biti rešen, to je potpuno nedopustivo”, dodaje Anđela Milivojević.

Na probleme sa kojima se susreću novinari, nadležni ćute. A da je stanje u profesiji zabrinjavajuće pokazuje i to, što je, Srbija već dugo bez medijske strategije kojom bi se barem odredile smernice razvoja. Uslove za neometan rad novinara obezbedila bi i primena postojećih zakona u praksi.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email