Građanska Vojvodina: Pretnje novinarima ugrožavaju sve građane

Neophodan je građanski otpor gušenju osnovnih ljudskih prava

12. Oct 2018

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od nadležnih da se hitno pozabave pretnjama, koje su skupštinske govornice uputili šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović i njegov stranački kolega Marijan Rističević na račun predsednika NDNV-a Nedima Sejdinovića.

Građanska Vojvodina upozorava da poslednji napadi funkcionera vladajuće stranke na Sejdinovića predstavljaju opasnu poruku od koje bi morali da se ograde svi poslanici, te poziva javnost da prestane da na ovakve incidente gleda kao na normalno ponašanje, jer je ovde reč o pozivu na linč.

Martinović je za skupštinskom govornicom izjavio da Sejdinović “ne želi dobro svojoj državi, želi da unese strah i nemir kod građana i da pokvari sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina”, dodajući da “građani shvataju ko radi svakoga dana u njihovom interesu, a ko ne radi ništa i ko širi paniku dezinforacije i svakoga dana kuka, a u životu za Srbiju nije uradio ništa dobro, pa čak ni za svoju profesiju”.

Gnusne klevete na račun Sejdinovića, samo dan kasnije, u parlementu je izneo i Marijan Rističević. On je u kontekstu rasprave o zagađenju životne sredine poručio da se mora govoriti “i o duhovnom zagađenju”, te, pokazujući Sejdinovićevu fotografiju, kazao da je to “čovek koji je vređao na društvenoj mreži hrišćane” i “prošao bez ikakve javne osude”. Ovaj poslanik SNS-a naveo je i da je Sejdinović “sastavni deo Đilasovog saveza prevaranata i lopuža”.

Izostanak adekvatne reakcije na ovakvu zloupotrebu poslaničkog imuniteta i etiketiranje Sejdinovića kao “neprijatelja države”, značio bi da za javne uvrede, pretnje i klevete ovi poslanici imaju podršku države. A to bi bilo protivno zdravom razumu, jer su upravo njihove poruke te koje unose nemir i strah među građane, jer kreiraju atmosferu u kojoj postaje normalno da ljudi budu šikanirani ukoliko se njihovo mišljenje razlikuje od mišljenja jedne politike i jedne partije.

Ovo, inače, nije prvi put da Martinović koristi svoj poslanički imunitet i pod okriljem skupštinskog doma poziva na linč Sejdinovića, ali i drugih nezavisnih novinara i kritički nastrojenih profesionalaca. On je i ranije klevetao i napadao medije i nevladine organizacije koje nisu po meri vlasti.

Upozoravamo javnost da ovi napadi nisu usmereni samo na novinare nego na osnovna prava svih građana Srbije da budu informisani i da slobodno izražavaju svoje mišljenje. Neophodan je građanski otpor gušenju osnovnih ljudskih prava, a koje je, plašimo se, otvoreno najavljeno i nedavnom porukom jednog od funkcionera BIA-a da strane obaveštajne strukture deluju u Srbiji u nekim medijima, nevladinim organizacijama i opozocionim strankama.

Takve izjave predstavljaju ogoljenu bezbednosnu pretnju po sve građane koji se usuđuju da slobodno misle.

Pozivamo zato sve institucije, nadležne, građane i međunarodnu zajednicu, da reaguju na otvorena kršenja ljudskih prava i sloboda, koja dolaze i sa onih mesta i iz onih institucija koje su najpozvanije da ta prava štite – iz parlamenta.

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Građanska akcija Pančevo
Zelena mreža Vojvodine
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interkulturnu komunikaciju
Vojvođanski građanski centar
Centar građanskih vrednosti

Novi Sad, 12. oktobra 2018.

Print Friendly, PDF & Email