Brankica Stanković dobitnica nagrade “Posvećeni novinar”

Nagrada "Posvećeni novinar" dodeljuje se od 2012. profesionalcima koji ostvaruju izuzetan uticaj na društvene promene na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

03. Oct 2018

Reading Time: 2 minutes

Autorka i urednica Insajdera Brankica Stanković dobitnica je ovogodišnje nagrade “Posvećeni novinar”, koju dodeljuje Fondacija Mej Šidiak iz Libana, objavio je Insajder.

Mej Šidiak osnovala je Fondaciju koja podržava novinare širom sveta nakon što je sama jedva preživela pokušaj ubistva zbog kritika koje je iznosila kao novinarka.

Nagrada “Posvećeni novinar” dodeljuje se od 2012. “profesionalcima koji ostvaruju izuzetan uticaj na društvene promene na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, koji su pokazali izuzetnu istrajnost u svom poslu i svoj život posvetili ostvarivanju izvanrednih ciljeva”, prenosi Insajder.

Fondacija Mej Šidiak u obrazloženju navodi da su dobitnici njihovih nagrada “pojedinci koji su pokretali cele nacije svojim revolucionarnim pričama, sposobnošću da ruše barijere bez obzira na barijere, ograničenja, represivna pravila”.

Nagrade ove fondacije dodeljuju se u pet kategorija, a u obrazloženju nagrade za posvećenost, dodeljene Brankici Stanković, navodi da je dobijaju profesionalcia “koji su pokazali izuzetnu istrajnost u svom poslu i koji su svoj život posvetili ostvarivanju izvanrednih ciljeva”.

Brankicu Stanković izabrali su članovi Odbora Fondacije Mej Šidijak kako bi joj odali priznanje za “izuzetna istraživanja kriminala i političke korupcije u Srbiji”.

Fondacija je bila način da Mej Šidiak nastavi da podržava slobodno novinarstvo nakon što je preživela pokušaj ubistva, kada je septembru 2005. godine ispod njenog automobila postavljena bomba. U tom pokušaju ubistva izgubila je ruku i nogu, ali je uprkos tome nastavila da se bori za slobodno novinarstvo.

Mej Šidiak je novinarka libanske nacionalne televizije, nepopularna u svojoj zemlji zbog oštrih stavova protiv uticaja Sirije na politiku Libana. “Ja sam platila visoku cenu zbog svojih uverenja, ostala sam bez ruke i noge, ali oni koju su pokušali da me ućutkaju nisu uspeli”, poručila je Mej Šidiak kada su joj 2010. godine glavni urednici medija iz celog sveta dodelili nagradu “Heroj slobode medija”.

Mej Šidiak je dobitnica brojnih nagrada za novinarsku hrabrost, koje su joj, između ostalih, dodelili UNESCO, Međunarodna ženska medijska fondacija, a uručeno joj je i francusko odlikovanje “Legija časti”.

U februaru 2009. Mej Šidiak je napustila televiziju na kojoj je radila, a iste godine, na godišnjicu pokušaja ubistva, osnovala je Fondaciju čiji je slogan “Nastavi da govoriš istinu”.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email