Urednicama Peščanika nagrada “Osvajanje slobode”

"Od nagrade će nam biti toplije oko srca ove zime u Vučićevoj Srbiji"

25. Sep 2018

Reading Time: 2 minutes

Urednicama sajta Peščanik Svetlani Lukić i Svetlani Vuković Mesarović uručena je nagrada “Osvajanje slobode” za 2018. godinu, koju dodeljuje Fond “Maja Maršićević Tasić”.

Lukić je rekla da ovo nije prva nagrada koju su dobile, ali je prva nagrada koju su dobile kao žene, nagrada koja je ustanovljena u znak sećanja na jednu hrabru i lepu ženu Maju Maršićević Tasić i koju su dobile od žirija koji čine 17 žena.

Ona je rekla da je “18 godina posle izbora 24. septembra 2000. godine, jasno da je poraz kompletan i da smo izgubili sve”.

“Izgubili smo čak i tekovinu za koju smo bili uvereni da je nemoguće da je izgubimo, a ta tekovina je pravo da slobodno i demokratski biramo svoje političke predstavnike. Umesto države koju nismo uspeli da napravimo dobili smo hordu koju povezuje odanost vođi”, rekla je Lukić.

Ona je rekla da je u Srbiji uspostavljen dvopartijski sistem.

“Imamo partiju onih koji su ushićeni Vučićem i partiju onih koji su paralisani Vučićem”, istakla je Lukić.

Ona je rekla da “problem nije samo u tome što je ova vlast organizovana kao mafija koja brani nekog člana svoje familije, pa se tako sve državne institucije uključuju u odbranu jedne kafane na vrhu Kopaonika, uključuju se u izbore za članove Mesne zajednice u nekom selu, cela država se obruši na neki mali nezavisni medij”.

Lukić je rekla da je “problem i to što je stvorena konzistentna i organizovana fiktivna realnost, koja će jednog nada neminovno propasti”.

“Pitanje je šta ćemo tada ugledati, da li će ostati makar nešto na čemu ćemo moći ponovo da počnemo da gradimo. Ma kako neskromno zvučalo, mi to svakog dana pokušavamo sa Peščanikom – da ostavimo neki trag koji će jednog dana nekome možda pomoći da Srbiju izvede iz ovog košmarnog lavirinta”, rekla je Lukić.

Vuković Mesarović je rekla da će joj “od nagrade biti toplije oko srca ove zime u Vučićevoj Srbiji” i pročitala pesmu Vislave Šimborske.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email