NUNS osuđuje pretnje Zoranu Radovanoviću, dopisniku “Danasa”

NUNS najoštrije osuđuje pretnje izrečene dopisniku „Danasa“ iz Kragujevca Zoranu Radovanoviću i poziva policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i zaštite Radovanovića

21. Sep 2018

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje pretnje izrečene dopisniku „Danasa“ iz Kragujevca Zoranu Radovanoviću i poziva policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i zaštite Radovanovića.

Zbog serije tekstova o dešavanjima na Univerzitetu u Kragujevcu posle smene rektora Nebojše Arsenijevića i izbora novog rukovodstva poznatog po učešću u aferi “Indeks”, Radovanoviću je, kako navodi „Danas“, telefonom pretio izvesni Mića Stojanović. „Vodi računa šta radiš!“, kazao je on novinaru, predstavljajući se kao komšija, da bi se potom ispostavilo da je član novog saziva Saveta Univerziteta.

Pretnje i pritisci na novinare i medije nespojivi su sa slobodom izražavanja i medija i suprotni ciljevima za koje se deklataivno zalaže rukovodstvo države Srbije. Zbog toga NUNS poziva nadleže da na delu dokažu principe koje propagiraju i svim novinarima, a u ovom slučaju Zoranu Radovanoviću, omoguće da nesmetano izveštavaju javnost o važnim društvenim temama i zbivanjima.

Takođe pozivamo sve kolege/ice i novinarska udruženja na solidarnost sa Radovanovićem.

U Beogradu, 21. septembra 2018.
Izvršni odbora NUNS-a

Print Friendly, PDF & Email