NUNS i NDNV: Kvartalni medijametar daje lažnu i ciničnu sliku medijske stvarnosti

Mediji koji imaju profesionalni, kritički otklon od vlasti su diskriminisani, potpuno marginalizovani i izloženi svakovrsnim pritiscima.

27. Sep 2018

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozoravaju da je istraživanje pod nazivom Kvartalni medijametar, koje se sporadično pojavljuje u javnosti – politički instrumentalizovano, neverodostojno, cinično i da je deo kampanje vlasti da se domaćoj i stranoj javnosti prikaže lažna slika medijske stvarnosti u Srbiji.

Tim istraživanjima, koje sprovodi Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića, bliskog saradnika Aleksandra Vučića, žele se relativizovati ozbiljne domaće i međunarodne analize i istraživanja koja ukazuju na dramatičan pritisak na medijske slobode u Srbiji, ugroženost medijskog pluralizma i kontinuirano kršenje profesionalnih i etičkih novinarskih standarda od strane medija bliskih vlasti.

Time se želi napraviti i protivteža opravdanim zahtevima novinarskih i medijskih organizacija, predstavnika civilnog sektora, javnih ličnosti, kao i međunarodnih organizacija i instuticija da vlast u Srbiji prestane da nedvosmisleno i neprikriveno ugrožava medijske slobode, kao i rad medija i novinara.

NUNS i NDNV upozoravaju da vlast u Srbiji u medijskoj sferi sprovodi politiku “spaljenje zemlje”, a da su mediji koji imaju profesionalni, kritički otklon od vlasti diskriminisani, potpuno marginalizovani i izloženi svakovrsnim pritiscima, dok vlast bogato i bahato, novcima građana, nagrađuje svoje medije.

NUNS i NDNV podsećaju da su novinarska i medijska udruženja vlastima u Srbiji ispostavili 13 zahteva za unapređenje medijske scene, na koje sutra očekujemo odgovor i na osnovu kojih ćemo odrediti naše dalje aktivnosti.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad, 27. septembar 2018.

Print Friendly, PDF & Email