Građanska Vojvodina: Novosađani da se samoorganizuju i odbrane SPENS

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ukazuje da gradska vlast u Novom Sadu sprovodi neprikriveno

06. Sep 2018

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ukazuje da gradska vlast u Novom Sadu sprovodi neprikriveno urbanističko nasilje, i da se u tome neće zaustaviti ukoliko se građani ne pobune i jasno i glasno kažu NE uništavanju svoga grada.

I pored protivljenja i upozoravanja stručnjaka iz oblasti urbanizma, arhitekture i zaštite životne sredine, gradska vlast sprovodi nerazumne građevinske poduhvate koji za cilj nemaju podizanje kvaliteta života, već naprotiv – ostvarivanje enormnih zarada raznoraznih interesnih i kriminalnih grupa na račun građana.

Najava rušenja SPENS-a vrhunac je osionosti gradskih čelnika, ali je istovremeno i veliki test za Novosađane, koji moraju da znaju da će, ako ne ustanu protiv ove sramne rušilačke namere i ne odbrane jedan od simbola grada, poslati poruku vlastima da mogu slobodno da nastave sa uzurpacijom grada i gradske imovine, da prodaju svaki slobodni kvadratni metar grada, i to onima čiji “investicioni kapital” ima veoma sumnjivo poreklo.

SPENS je vrhunac, ali setimo se i Pupinove Palate, odnosno izgradnje megalomanskog solitera koji na svaki način ugrožava centar grada, a zbog kojeg je porušena zgrada Komunalne banke, koja je bila zaštićena kao spomenik od kulturno-istorijske važnosti, kao i uklonjen jermenski spomenik. Gradska vlast se i tada oglušila o brojne kritike i arhitekata i istoričara umetnosti, varvarski gazeći zakone i urbanističke planove, cinično objašnjavajući da je u pitanju “investicija”, te da je “uloga gradskih vlasti da pomažu razvoj biznisa”.

Podsetimo se takođe nerazumne odluke da se u blizini SPENS-a gradi još jedan megalomanski objekat, tržni centar Promenada, zbog kojeg su uništene zelene površine, teniski tereni, pomoćni teren FK Vojvodine, i koji je dodatno ugrozio SPENS i posebno univerzitetski kampus. Na šta će ličiti saobraćaj u Novom Sadu kada budu završene palate i promenade… A podsetimo se i drugih rušiteljskih nakana gradskih vlasti da na ionako retkim zelenim površinama gradi garaže ili zgrade…

Krajnje je vreme da shvatimo da ćemo se – ako im dozvolimo da rade šta im je volja, ne obazirući se ni na zakone, ni na urbanističke planove, ni na struku, ni na interese građana – jednog dana probuditi u gradu koji će više ličiti na neko divlje, neurbanizovano naselje nego na grad. Za pobunu međutim, nije dovoljno biti aktivan na Fejsbuku i Tviteru. Građani Novog Sada moraju da se samoorganizuju i da brane svoj grad od nasilnika, jer je aktivni otpor na ulici jedini jezik koji nasilnici razumeju.

Građanska Vojvodina
6. septembar 2018.

Građansku Vojvodinu čine:

Centar za regionalizam
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Građanska akcija Pančevo
Zelena mreža Vojvodine
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interkulturnu komunikaciju
Vojvođanski građanski centar
Centar građanskih vrednosti Subotica

Print Friendly, PDF & Email