Dokumentarni film Aleksandra Reljića nagrađen na Al Džazirinom festivalu

Reljić je reditelj i scenarista filma koji govori o unuku komandanta Aušvica Rajnera Hesa (Rainer Hoeš), kojega je 2014. godine simbolično usvojila preživela logorašica Eva Mozes Kor

26. Sep 2018

Reading Time: 2 minutes

Dokumentarni film “Unuk” (Enkel) novosadskog novinara Aleksandra Reljića dobio je nagradu Programskog odbora festivala dokumentarnog filma Al Džazira Balkans, koji je održan u Sarajevu.

Reljić je reditelj i scenarista filma koji govori o unuku komandanta Aušvica Rajnera Hesa (Rainer Hoeš), kojega je 2014. godine simbolično usvojila preživela logorašica Eva Mozes Kor, koja je preživela nacističke smrtonosne eksperimente doktora Jozefa Mengelea.

Hans Rajner Hes, Hesov unuk, i Eva Mozes Kor su u Aušvicu potpisali zavet o zajedničkom nastupu u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu.

“Kada je shvatio ulogu svog dede Rudolfa Franca Ferdinanda Hesa, komandanta logora smrti Aušvic, u Drugom svetskom ratu, Hans Rajner Hes (49) pobegao je od kuće i prekinuo odnose sa porodicom. Rajner je tada imao je 15 godina, ali ga je potpuno slomilo saznanje da je deda obešen zbog ubistva dva i po miliona ljudi, najviše civila, žena, dece i staraca”, piše u sinopsisu filma.

Rudolf Hes je 16. aprila 1947. obešen u Aušvicu jer je u Aušvicu organizovao “industrijsko ubijanje” Jevreja u gasnim komorama i krematorijumima, u okviru nacističkog projekta „konačno rešenje“, a u proleće 1944, za 56 dana ubio je 425.000 ljudi, žena i dece sa područja tadašnje Mađarske.

Aleksandar Reljić: Da se zločini ne ponove…

Autor filma Aleksandar Reljić rekao je agenciji Beta da veruje da je „Enkel“ izuzetno važna priča, koja u isto vreme govori o suočavanju sa stravičnim zločinima, ali i o praštanju, u pokušaju da se takvi zločini ne ponove u budućnosti.

Film je snimljen u Poljskoj i Nemačkoj, u produkciji Radio-televizije Vojvodine i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Nagrada žirija ravnopravno je dodeljena ostvarenjima “Zašto ropstvo? Zarobljena žena“ u režiji Bernadett Tuza-Ritter i “Očevi i sinovi” Talala Derkija, a specijalno priznanje pripalo je filmu “Posao u Rusiji” Petra Horkyja.

Publika je najboljim ostvarenjem proglasila “Sve sa voljom” autorke Nerme Emrić

Festival je završen projekcijom dokumentarnog filma “Arkanovo nasleđe: Srpska mafija” francuskog reditelja Jeromea Pierrata, koji otkriva veliki broj informacija o životu zloglasnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana i kriminalnoj sceni u Srbiji.

U kontaktu sa članovima podzemlja u Beogradu i Srbiji, autor filma iz njihovih svedočenja otkriva brojne do sada javnosti nepoznate detalje o počecima Arkanovog kriminalnog dosijea, rada za državnu službu bezbednosti bivše Jugoslavije, saradnji sa Slobodanom Miloševićem i likvidacije.

U filmu se govori i o sprezi države sa kriminalnim miljeom, te o navijačkim organizacijama kao bazom kriminalne scene u Srbiji.

Tokom pet dana festivala u tri selekcije prikazana su 23 filma.

Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival AJB DOC je međunarodni festival dokumentarnog filma koji je organizovala televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media institutom iz Dohe.

Članovi žirija bili su Karin Hayes iz SAD, Ingrid Falck iz Velike Britanije, Montaser Marai iz Katara, Robert Tomić Zuber iz Hrvatske i Zoran Galić iz Bosne i Hercegovine.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email