Sud: Potpredsednica DS nije kriva jer je urednika “vršačkog Informera” nazvala šljamom

Dragana Rakić napisala da je Aleksandar Čupić "najveći novinarski šljam u južnom Banatu"

13. Aug 2018

Reading Time: 2 minutes

Viši sud u Pančevu usvojio je žalbu potpredsednice Demokratske stranke Dragane Rakić na presudu Osnovnog suda u Vršcu kojom je bila proglašena krivom za uvredu kontroverznog urednika portala Evrsac Aleksandra Čupića, koji ju je tužio jer je ona na svom profilu na Fejsbuku napisala da je Čupić “najveći novinarski šljam u južnom Banatu”, zbog čega joj je sud u Vršcu naložio da plati 50.000 dinara.

Prvostepenom presudom Dragana Rakić je bila obavezana da plati i troškove krivičnog postupka u iznosu od 105.000 dinara.

Viši sud u Pančevu preinačio je presudu Osnovnog suda u Vršcu, oslobodio Draganu Rakić krivice za uvredu, a Čupiću naložio da plati pet hiljada dinara sudskih troškova, navodi se u presudi u koju je Autonomija imala uvid.

“Prvostepeni sud je pogrešno primenio zakon kada je okrivljenu oglasio krivom za krivično delo uvrede (…) Odredbom čl. 46 UStava Republike Srbije je zagarantovana sloboda mišljenja i izražavanja (…) Odredbom čl. 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima uređena je sloboda izražavanja i u tački 1 navedeno je da svako ima pravo na slobodu izražavanja”, navodi se, između ostalog, u oslobađajućoj presudi.

Dodaje se da vrednosni sudovi o nekom licu ne potpadaju pod odredbe krivičnog zakonodavstva jer bi u takvom slučaju došlo do povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima i do povrede prava na slobodu izražavanja.

Veće Višeg suda u Pančevu je navelo da je rečenica da je Aleksandar Čupić “najveći novinarski šljam u južnom Banatu” zapravo vrednosni sud, a meta kritike je Čupićev rad kao novinara.

Viši sud u Pančevu je naveo da je i Aleksandar Čupić član političke stranke.

Dragana Rakić je zaposlena kao bibliotekarka u Vršcu, a objavljuje i kolumne u dnevnom listu Danas i na portalu Autonomija. Ona je i odbornica Demokratske stranke u Skupštini grada Vršca.

Pojedini mediji i analitičari portal Evrsac (evrsac.rs) nazivaju “vršačkim Informerom”, a u više različitih analiza projektnog sufinansiranja medija u Srbiji, taj portal je označen kao “miljenik režima”, jer mu se dodeljuju znatna budžetska sredstva lokalnih samouprava.

Čupić je u avgustu prošle godine izneo i niz uvreda na račun Dragane Rakić, poručivši joj da treba da se leči na psihijatriji, „da joj treba jedan pravi Banaćanin“, kao i da bi je ugledni, pokojni Vrščani poput Jovana Sterije Popovića, slikara Paje Jovanovića ili pesnika Vaska Pope, „da su živi, oterali u tri lepe“.

“Ne vidim ništa uvredljivo i stojim iza svojih reči”, kazao je tada Čupić za dnevni list Danas. Na pitanje šta mu znači da je nekom potreban „pravi Banaćanin“, Čupić je odgovorio: „Upravo to što sam napisao, a vi razmislite šta sam hteo da kažem“.

Povodom tog slučaja, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je za Danas da su neprimerene kvalifikacije i diskriminatorne izjave nedopustive i zakonom zabranjene.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email