Sud: Ništave odluke AEMV-a koji učestvuje u radu komisija za projektno sufinansiranje medija

“Ustanovljeno je, dakle, da su sve uradili ništavim dokumentima pa smatram da su i komisije u kojima su bili članovi nelegitimne”, kazala je Maja Pavlović.

22. Aug 2018

Reading Time: 3 minutes

Osnovni sud u Novom Sadu doneo je prvostepenu presudu kojom se utvrđuje ništavost zapisnika sa redovne skupštine Poslovnog udruženja Asocijacija elektronskih medija Vojvodine (AEMV) iz Novog Sada, ništavost tada usvojenog Statuta AEMV-a, zatim odluke o imenovanju Jovane Raketić iz Šida za predsednicu udruženja i odluke o promeni sedišta udruženja.

Sud je tu presudu doneo na osnovu tužbe vlasnice Televizije Kanal 9 iz Novog Sada Maje Pavlović, medija koji je bio među osnivačima AEMV-a.

Ona je tužbu podnela 8. februara 2017. godine, a sporna sednica skupštine održana je 16. januara iste godine.

Na toj sednici su, bez znanja Maje Pavlović, donete odluke koje je sud sada proglasio ništavim.

Pre sporne sednice skupštine, Poslovno udruženje AEMV bilo je upisano u registar privrednih društava a ne udruženja. Činili su ga samo Kanal 9 i Radio-televizija Delta, a na spornoj sednici skupštine u članstvo AEMV-a su ušli i Sremska televizija i Sremski radio iz Šida, Radio Donji Srem iz Pećinaca i RTV Inđija.

Od Maje Pavlović je tada Nevena Đukić iz RTV Delta iz Novog Sada tražila da potpiše zapisnik sa sednice skupštine AEMV-a, iako Maja Pavlović nije prisustvovala tvoj sednici, pa je i odbila da potpiše zapisnik.

Nakon toga je, kako piše u obrazloženju presude u koju je agencija Beta imala uvid, Nevena Đukić odštampala novi zapisnik i na njega se, umesto Maje Pavlović, potpisala Danijela Šuša, zakonska zastupnica RTV Inđije.

Nevena Đukić je nakon smrti supruga Dragana Đukića 2015. godine, koji je bio vlasnik RTV Delta i predsednik Skupštine Poslovnog udruženja AEMV, donela odluku da zadrži radio a proda televiziju Aleksandru Vinčiću, a s njim je razgovarala i o činjenici da je AEMV udruženje koje postoji duže od pet godina i koje kao takvo može da predlaže članove komisija za sufinansiranje medijskih projekata u lokalnim samoupravama, piše u obrazloženju.

Maja Pavlović je agenciji Beta rekla da se žalila na ovu presudu Osnovnog suda u Novom Sadu jer smatra da moraju da se ukinu rešenja Agencije za privredne registre (APR), prema kojima je ovo udruženje iz registra preduzeća prebačeno u registar udruženja, jer su preregistraciju izvršili na osnovu dokumenata koji su ništavi.

AEMV kao privredni subjekat nije mogao da kandiduje članove konkursnih komisija, a jedan od uslova za kandidovanje članova komisije je da udruženje postoji najmanje tri godine.

“Ustanovljeno je, dakle, da su sve uradili ništavim dokumentima pa smatram da su i komisije u kojima su bili članovi nelegitimne”, kazala je Maja Pavlović.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je agenciji Beta da, iako je presuda prvostepena, ona predstavlja još jedan važan argument novinarskim i medijskim udruženjima koja su ukazivala na brojne neregularnosti sistema konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.

On je podsetio da su članovi AEMV-a učestvovali u brojnim konkursnim komisijama, posebno na teritoriji Vojvodine, a da je njihov angažman karakterisao dodeljivanje sredstava “isključivo medijima bliskim vlasti”.

“Predstavnici ovog takozvanog udruženja međusobno su sebi dodeljivali novac kao članovi konkursnih komisija i kao aplikanti”, naveo je Sejdinović.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio je u februaru ove godine istraživački članak pod naslovom “Članovi volšebno registrovanog udruženja delili samima sebi novac”, a koji se odnosi upravo na preregistrovani AEMV.

“Registracija Poslovnog udruženja AEMV je sporna, što ih nije sprečilo da učestvuju u još spornijim raspodelama novca na konkursima za projektno sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja”, pisao je tada VOICE.

U članku se navodi da je samo u 2017. godini AEMV svoje predstavnike imao u konkursnim komisijama u 21 od 42 vojvođanske opštine u kojima su medijski konkursi bili raspisani.

“Od tih članstava u tim komsijama vajde su imala i lica povezana s AEMV-om: 13 lokalnih komisija, u kojima su sedeli predstavnici AEMV-a, novac je dodelilo projektima koje su podnela lica povezana s tim udruženjem”, piše u članku.

Dodaje se da su predstavnici AEMV-a u lokalnim medijskim komisijama dodelili 39,1 milion dinara produkcijama u vlasništvu članova te asocijacije, televiziji Aleksandra Vinčića i osobama koje su sa njim povezane.

Nevena Đukić nije tada želela da govori za VOICE o AEMV-u, navodeći kako „nije član tog udruženja“ te da je nakon smrti supruga „samo želela da što pre izađe“ iz njega. Ona je AEMV zvanično napustila 4. maja prošle godine.

„Sve vezano za udruženje isključivo pitajte Maju Pavlović i Aleksandra Vinčića“, dodala je Nevena Đukić.

(Autonomija/Beta)

Print Friendly, PDF & Email