Srpska desnica okačila snimak na kojem njen aktivista lepi nacionalističke parole na tablu NDNV-a

NDNV snimak dostavio policiji

28. Aug 2018

Reading Time: 2 minutes

Organizacija Srpska desnica objavila je danas na društvenim mrežama Fejsbuk (Facebook) i Tviter (Twitter) snimak na kojem se vidi da je jedan od njihovih članova, prelepio nacionalističkom nalepnicom tablu sa natpisom Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u strogom centru Novog Sada.

Na snimku koji je danas objavila Srpska desnica, vidi se njihov član Mihailo Janjić, koji hoda kroz Zmaj Jovinu ulicu, dolazi do zgrade u kojoj su smeštene prostorije NDNV-a i usred dana lepi nalepnice na tablu tog udruženja, i govori: “Hajde malo da ulepšamo grad, sad je mnogo lepše”.

Jedan od incidenata, kada je na tablu NDNV-a u Zmaj Jovinoj ulici u strogom centru Novog Sada neko nalepio trobojnu nalepnicu u bojama srpske zastave, sa natpisom na ćirilici i na engleskom jeziku “Dobro došli u područje nacionalizma”, dogodio se u julu 2017. godine, a NDNV je to prijavio nadležnim organima.

Iste parole na srpskom i na engleskom jeziku, nalepljene su na poštansko sanduče i tablu NDNV-a 4. aprila ove godine, a udruženje je tada u saopštenju navelo da se “slična situacija ponovila već mnogo puta, te da napade nasilnika na tablu i sanduče prepoznaju kao ozbiljnu pretnju”.

Oba incidenta su prijavljena policiji istoga dana kada su se dogodili, ali ni posle godinu dana nema informacija da li je bilo pomaka u istrazi.

Predstavnici NDNV-a su kazali da su i današnji snimak prosledili policiji.

NDNV je često na meti pretnji različitih ekstremno desničarskih grupa i pojedinaca, prostorije udruženja su napadane, a slične nalepnice pretećeg i uvredljivog sadržaja pojavljivale su se i ranije.

Sve pretnje redovno su prijavljivane nadležnim organima gonjenja, ali do sada nikada nijedna od pretnji nije bila rasvetljena, kazali su u NDNV-u agenciji Beta.

Sličan incident dogodio se 26. jula 2017. godine, kada je na tablu NDNV-a zalepljena nalepnica sa pretećim sadržajem usmerenim protiv rukovodstva tog udruženja, a kolumnisti NDNV-ovog portala Autonomija prećeno je smrću.

Nepoznati počinioci ponovo su uništili tablu i 11. septembra 2017, a tokom juna iste godine na više mesta na ulicama u Novom Sadu lepljene su nalepnice na kojima su čelnici NDNV-a i aktivisti pojedinih nevladinih organizacija prikazani kao neprijatelji države.

(Autonomija/Beta)

Print Friendly, PDF & Email