Sejdinović: Zahtevi novinarskih i medijskih udruženja uslov za nastavak rada na medijskoj strategiji

"Očekujemo da Vlada pokaže političku volju da zaista uređuje medijski prostor"

16. Aug 2018

Reading Time: 3 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da zbog dosadašnjih iskustava nije uveren u iskren odnos vlasti u Srbiji prema pitanju slobode medija i regulisanja odnosa u medijskoj sferi, ali da veruje da novinarska i medijska udruženja insistiranjem na rešavanju ovih problema i aktivnim učešćem u procesu izrade medijske startegije mogu da doprinesu da se u toj oblasti napravi pomak.

Sejdinović je, govoreći o zahtevima koje su novinarska i medijska udruženja dostavila Koordinacionom telu Vlade Srbije na današnjem sastanku, za televiziju N1 kazao da je “lopta sad u dvorištu Vlade”, i da od vlasti zavisi da li će ovaj dijalog biti nastavljen.

“Nisam siguran ni uveren u iskren odnos vlasti prema pitanju medijskih sloboda, ali znamo da se u politici neke odluke ponekad donose pod pritiskom a ne po nečijim ličnim željama, i zato verujem da možemo nešto da uradimo za medijsku scenu. Ako još paralelno rešavamo tekuće probleme, ako ne bude opstrukcija, možda nešto uradimo. Možda i ne, možda ćemo se povući za dva meseca, ali to zavisi od vlasti. Lopta je u dvorištu Vlade, oni imaju sve alate u rukama da nešto urade, ili da bar ostave medijsku scenu na miru”, kazao je Sejdinović.

On je podsetio da je dijalog novinarskih i medijskih udruženja i Vlade Srbije počeo sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom su održane tri sednice, a na kojima je jasno istaknuto da su rad na medijskoj strategiji i rešavanje gorućih pitanja u medijskoj sferi paralelni procesi.

Dodao je da je danas održan prvi operativni sastanak, na kojem je šest novinarskih i medijskih udruženja izašlo sa konkretnim zahtevima o tome šta urgentno mora da se uradi na medijskoj sceni, te da od Vlade očekuju da pokaže političku volju da zaista uređuje medijski prostor i rešava ključne probleme.

“Veliki je kompleks problema sa kojima se svakodnevno suočava medijska scena. Ukazali smo, na primer, na aktuelne zloupotrebe poreskih inspekcija u Južnim vestima, ali i da to nije jedini slučaj, već da postoje i drugi primeri sa poreskim i drugim inspekcijama u slučaju Vranjskih i Kikindskih… Takođe, ukazali smo na uopšte nedopustiv odnos političara prema medijima, etiketiranje novinara, koje proizvodi atmosferu nasilja i straha. Zatražili smo da Koordinaciono telo Vlade Srbije bude i proaktivno, a ne da samo reaguje na probleme kad mi na njih ukažemo. Vlast je, uostalom, i glavni generator problema na medijskoj sceni”, naveo je Sejdinović, dodavši da od Vlade očekuju da se o tim zahtevima odredi na sledećem sastanku u septembru.

On je kazao da predstavnici vlasti na današnjem sastanku nisu previše komentarisali ove zahteve, ali da je stekao utisak “da je njima apsolutno jasno o čemu govorimo“.

Govoreći o odnosu novinarskih i medijskih udruženja prema tome da li da se ostane u dijalogu s Vladom ili iz njega izađe, predsednik NDNV-a je rekao da tu postoje dve škole mišljenja: jedna koja s pravom postavlja pitanje da li uopšte ulaziti u dijalog u postojećim okolnostima i druga koja smatra da udruženja treba da koriste sve moguće platforme da vrše pritisak, jer ako bi se zakopali u sopstvene rovove ne bi imali šansu da promene situaciju.

“Ovako, uz prinicipijelno zalaganje, možda taj kamen pomerimo bar malo. Međutim, ako se ne promeni odnos političara preme medijima, to će svakako biti signal i za nas da li ćemo da nastavimo dijalog ili ne, i kakav oni odnos žele da imaju sa medijima”, ocenio je Sejdinović.

On je kazao da su zato zahtevi koje su danas izneli uslov za nastavak rada na medijskoj strategiji, podsetivši da je taj stav vlastima bio poznat od početka dijalaga.

“Od prvog sastanka rekli smo da hoćemo da radimo na medijskoj strategiji, ali da ne želimo time da dajemo legitimitet vlasti ako istovremeno imamo katastrofalnu situaciju sa medijskim slobodama i loš položaj novinara i medija. Zato smo insistirali da su ta dva procesa paralelna i međusobno zavisna. Ako je ovde po sredi to da samo dajemo legitimitet medijskoj strategiji, mi ćemo od toga odustati”, poručio je Sejdinović.

On je dodao da se sve odluke u tom pogledu moraju donositi “hladne glave”, uz svest da je situacija u odnosu prema slobodi medija veoma kompleksna i izazovna.

Izrazio je zadovoljstvo saradnjom većine novinarskih i medijskih udruženja, “koja su u javnosti prepoznata kao borci za medijske slobode”, navodeći da se šest udruženja vrlo brzo dogovorilo o zahtevima koje su danas izneli. Dodao je da veruje i da, uprkos, kako je naveo, nekim tendencijam da se ova simbioza udruženja razvodni, ona “ipak neće proći kao opozicija u Srbiji i da ćemo ostati verni principima i saradnji”.

Sejdinović je naveo da samo usvajanje nove medijske strategije neće imati značaj ukoliko se u praksi nakon toga ništa ne desi, odnosno ako ne bude praćena izmenama medijskih zakona. Ukazao je, takođe, da ni aktuelno medijski zakoni “nisu loši”, već da je problem u tome što se ne poštuju, jer, kako je ocenio, “da su se poštovali, mnoge od današnjih prolema ne bismo ni imali”.

On je izrazio očekivanje da će se ovaj dijalog, “ako bude tekao kako treba”, nastaviti i posle usvajanja strategije, kroz njeno sprovođenje i izmene zakona.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email