Sejdinović: Sastanak sa predstavnicima vlade u četvrtak, videćemo koliko su iskreni

"Verujemo da vlast, ukoliko ima volju, može veoma brzo i efikasno da unapredi medijsku scenu, pošto ona indukuje 99 posto problema na njoj"

13. Aug 2018

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da će predstavnici novinarskih i medijskih udruženja u četvrtak, 16. avgusta, na sastanku sa Koordinacionim telom za saradnju sa medijima Vlade Srbije izneti konkretne zahteve za rešavanje „dramatičnih problema“ na medijskoj sceni.

„Od brzine i efikasnosti ispunjavanja tih zahteva procenićemo da li je otpočeti dijalog od strane vlasti zaista iskren ili je samo predstava za javnost i međunarodnu zajednicu. Od rezultata rada Koordinacionog tela zavisiće i dalje učešće predstavnika novinarskih i medijskih udruženja u procesu izrade nove Medijske strategije“, rekao je Sejdinović agenciji Beta.

On je naveo da će sastanak u četvrtak biti prvi operativni, jer je susret u julu bio „više formalni skup“, na kojem se razgovaralo o načinu rada i na kojem su samo „izlistani“ brojni problemi.

„Verujemo da vlast, ukoliko ima volju, može veoma brzo i efikasno da unapredi medijsku scenu, pošto ona indukuje 99 odsto problema na njoj“, kazao je Sejdinović.

On je ocenio da ne postoji niti jedan segment medijske scene u Srbiji koji nije prepun ozbiljnih izazova: od bezbednosti novinara, preko svakovrsne diskriminacije medija koji nisu pod kontrolom vlasti, pa do zloupotrebe ili nefunkcionisanja institucija, kao i odbijanja mnogih delova struktura vlasti da uopšte i komuniciraju sa medijima.

„Mediji i novinari koji žele da rade profesionalno svoj posao suočavaju se sa nedostatkom sredstava za rad, jer im je država zatvorila sve mogućnosti za normalan rad i prihodovanje, kao i sa ugrožavanjem bezbednosti, pretnjama i optužbama za protivdržavno, neprijateljsko delovanje“, naveo je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, oni mediji koji su bliski vlasti imaju i novac i sigurnost, ali su „ostali bez novinarstva“.

„Srbija je jedinstvena i po medijima-monstrumima, a to su politički tabloidi koji svakodnevno krše profesionalne standarde, šire mržnju i paniku, crtaju ljudima mete na čelu, otvoreno i bahato lažu, a imaju otvorenu podršku, i retoričku i političku i finansijsku, državne vlasti“, rekao je Sejdinović.

Dodao je da nema prevelika očekivanja da vlast može suštinski promeniti svoj odnos prema medijima, ali je naveo da je neophodno da se neprestano vrši pritisak na vlast koristeći se podrškom međunarodnih institucija i organizacija, „ukoliko ona odista i postoji“.

„Nažalost, međunarodna zajednica je pokazala da je spremna da vlastima u Srbiji zažmuri ne na jedno, nego na stotinu očiju, ali je možda sada pravi trenutak da zaista pruži iskrenu i bezrezervnu podršku novinarskim i medijskim organizacijama koje vode veoma tešku bitku za medijske slobode i profesionalno novinarstvo“, kazao je Sejdinović.

Ocenio je da, ukoliko se nastave sadašnje tendencije, u Srbiji ćemo imati „totalitarnu medijsku scenu koja će veličati doživotnog vođu, banovan internet i novinare koju drže do sebe – ili u izbeglištvu ili u zatvoru“.

(Autonomija/Beta)

Print Friendly, PDF & Email