NUNS: Podrška CINS-u i osuda sramnog Dodikovog napada na Jahića

NUNS ocenjuje da Dodikovo javno uvredljivo prozivanje glavnog urednika CINS-a predstavlja najdirektniji pritisak na slobodu novinara i medija.

23. Aug 2018

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje sraman i potpuno neosnovan napad Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske na Dina Jahića, glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

NUNS ocenjuje da Dodikovo javno uvredljivo prozivanje glavnog urednika CINS-a predstavlja najdirektniji pritisak na slobodu novinara i medija, ali i ugrožavanje lične bezbednosti Dina Jahića i njegovih koleginica i kolega u redakciji CINS-a.

NUNS koji je osnivač Centra za istraživačko novinarstvo izražava javnu podršku glavnom uredniku i redakciji CINS-a koja će, uprkos žestokim pritiscima i pretnjama, nastaviti da istražuje političare, funkcionere, biznismene i ljude bliske vlasti, argumentovano i uz poštovanje profesionalnih i etičkih pravila novinarstva. NUNS podseća da su upravo zahvaljujući ozbiljnom, agrumentovanom i neumoljivom radu članovi redakcije CINS-a u toku 2017. dobili osam domaćih i stranih nagrada između kojih i najznačajniju – Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo.

Predsednik Republike Srpske je na konferenciji za novinare 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu. Ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe, Dodik je na uvredljiv način govorio o glavnom uredniku CINS-a.

Dodikovom napadu na CINS i Jahića prethodila je prljava kampanja na pojedinim portalima koja je počela 21. avgusta ujutro, samo nekoliko časova pre pres konferencije predsednika RS. Kampanja je počela na portalu Infosrpska.ba objavljivanjem teksta „Prljavi poslovi Soroševog instruktora“ u kojem je, između ostalih laži, navedeno da CINS “raspolaže fondovima Velike Britanije, SAD i Saudijske Arabije za projekat ‘Razvoj istraživačkog novinarstva u regionu’ od ukupno 38 miliona dolara“. Ključna, opasna i ničim argumentovana optužba je da je “stvarni zadatak CINS-a da kriminalizovanjem ruše vlasti koje nisu po volji moćnim sponzorima ovog centra”, te da je Dino Jahić “instruktor jednoj grupi mađarskih studenata za rad protiv predsjednika Mađarske Viktora Orbana”.

Sramni tekst sa pomenutog portala ubrzo su preuzeli uticajniji mediji kao što su Radio Televizija Republike Srpske, novinska agencija SRNA i banjalučka Alternativna televizija.

Izvršni odbor NUNS-a
U Beogradu 23.08.2018.

Print Friendly, PDF & Email