NUNS: Nadležni da preduzmu mere protiv onih koji pozivaju na linč Jahića

Prema NUNS-ovoj Bazi podataka napada i pritisaka na novinare, ovo je 51 zabeležen slučaj u tekućoj godini

31. Aug 2018

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od nadležnih organa da preduzmu sve mere protiv pojedinaca koji otvoreno pozivaju na linč urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dina Jahića, ali i od političkih funkcionera da prestanu sa prete, ponižavaju i vredaju novinare.

NUNS je naveo da politički akteri takvim ponašanjem ne samo da ugrožavaju osnovne principe slobodnih medija i demokratije, već iniciraju verbalne i pretnje na društvenima mrežama, a neretko i napade na novinare.

Prema NUNS-ovoj Bazi podataka napada i pritisaka na novinare, ovo je 51 zabeležen slučaj u tekućoj godini.

Pretnje na društvenim mrežama, od kojih neke i smrću Dinu Jahiću, usledile su nakon što je prošle sedmice nekoliko medija u Republici Srpskoj objavilo tekst pod nazivom “Prljavi poslovi Soroševog instruktora”.

O tekstu je u svom obraćanju novinarima na pres konferenciji govorio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je vređao Jahića, optužujući bez ijednog argumenta njega i CINS da “uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu”, podsetio je NUNS.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email