NUNS i NDNV: Vlast koristi inspekcijske službe protiv medijskih sloboda

Radi se o očiglednoj intenciji da se Južne vesti pošto-poto kazne

11. Aug 2018

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju protiv evidentnih političkih pritisaka na niški portal Južne vesti, koje vlast sprovodi zloupotrebljavajući poresku inspekciju, i zahtevaju da se oni pod hitno zaustave.

Južne vesti jesu najdrastičniji, ali nažalost ne jedini primer koji svedoči da vlast koristi razne inspekcijske službe za pritiske na medije koji nisu pod njenom kontrolom, i da pritom ne preza da bezbzirno krši zakone.

Ovi pritisci imaju jasan cilj – da se oteža ili čak onemogući rad nezavisnih medija i oni predstavljaju svojevrsnu osvetu za profesionalno i kritičko informisanje.

Podsećamo da su poreski inspektori šest meseci proveravali poslovanje Južnih vesti i da nisu pronašli niti jedan prekršaj u njihovom radu, a ipak su – apsurdno se pozivajući na uredbu Vlade Srbije koja definiše rad javnih službi – odredili milionski iznos kazne preduzeću koji je osnivač portala.

Sigurni smo da se ne radi o neznanju postupajućih inspektora da privatni mediji nisu javna preduzeća ili ustanove, već se radi o očiglednoj intenciji da se Južne vesti pošto-poto kazne.

Predstavnici NUNS-a i NDNV-a u Timu za dijalog, kojeg čine predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, na sledećem sastanku sa Vladiim Koordinacionom telu za saradnju sa medijima rezolutno će zahtevati da se administrativna tortura nad Južnim vestima i drugim medijima odmah zaustavi.

Beograd-Novi Sad, 11. avgust 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email