Južne vesti: Ako ugase nas, većina lokalnih medija srušiće se kao kula od karata 

"U poslednjih pet godina, poreska kontrola Južnih vesti je trajala u zbiru skoro dve godine"

19. Aug 2018

Reading Time: 3 minutes

Internetskom portalu Južne vesti je sinoć, ispred Gradske kuće, uručena nagrada „Nišlija/ka“, koju je prvi put ove godine dodelio Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS). Statueta u obliku srca „Nišlija/ka“ uručena je zameniku glavnog urednika Aleksandru Stankovu. Novinarima iz ove redakcije dodeljene su medalje.

Južne vesti su dobile nagradu za „objektivno, nestranačko, hrabro i pravovremeno informisanje“, kao i u znak podrške zbog „represije koju vlast sprovodi nad njima u nameri da cenzurišu njihov informativni sadržaj“.

Mač vlasti koji se nalazi nad glavama takvih medija, ovih dana se nadvio nad nama, a mi ćemo se protiv toga boriti svim pravnim sredstvima. Biće to borba za sve medije koji profesionalno rade svoj posao, a zbog toga trpe različite vrste pritisaka, među kojima su i poreske kontrole koje mogu da znače i „ključ u bravu“. A ako ugase nas, većina ovih lokalnih medija srušiće se kao kula od karata– rekao je Stankov.

Dodeli nagrade prisustvovalo je nekoliko desetina građana, među kojima su bili i predstavnici Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), Lokalnog fronta Kraljevo i Ne da(vi)mo Beograd. Među prisutnima nisu bili primećeni predstavnici najvećih lokalnih medija u Nišu, kao ni predstavnici novinarskih organizacija, iako im je, kako je saopštio UPSS-a, bio upućen poziv.

 

Poreska inspekcija je, inače, prethodno kaznila Južne vesti, koje su privatni medij, sa oko milion dinara, pozivajući se na Uredbu vlade koja je zasnovana na Katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, koji se ne primenjuje na privatni sektor.

Prema navodima Južnih vesti, inspektori su prilikom kontrole prekoračili svoja ovlašćenja jer su između ostalog posećivali komercijalne klijente ovog medija i njegovog osnivača Simplicity d.o.o., kako bi proverili zakonitost njihovog poslovanja – samo zbog povezanosti sa ovim medijem.

U ovoj redakciji su upozorili da su poreski inspektori uzimali kopije potpisanih ugovora između Južnih vesti i Delegacije EU u Srbiji, UN-om, OEBS-om i drugim donatorima i pokazivali ih klijentima i članovima porodice, objašnjavajući da je to „dokaz da taj medij radi za strane službe“.

Oni su naglasili da poreski inspektori u toj šestomesečnoj kontroli njihovog poslovanja nisu našli bilo kakav prekršaj.

Blagojević: EU žmuri nad činjenicom da vlast kontroliše medije u Srbiji

Od suda zaista očekujem ispravnu presudu. Ako ne budemo zadovoljni, u zavisnosti od obrazloženja koje dobijemo, videćemo da li ćemo da „idemo dalje“ sa žalbama.

U svakom slučaju, stvar je u domenu prava, pa bih prepustio to pravnicima, rekao je Predrag Blagojević iz Južnih vesti odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa o ekonomskim i političkim pritiscima na taj medij koji traju.

Što se tiče EU administracije, napomenuo je, zaista ne očekuje ništa, nikakvu pomoć.

Imamo veoma korektnu komunikaciju sa predstavnicima administracija nekih zemalja EU i preko njih smo i do sada uspevali da rešimo neke probleme ili da sprečimo da se neki uopšte pojave. Ako EU misli da vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava može u Srbiji da uspostavi i pored toga što žmuri nad činjenicom da je vlast uspostavila skoro potpunu kontrolu nad medijima u Srbiji – za mene je to odavno prestalo da bude besmisleno. Sve više je uvredljivo i licemerno. Sloboda govora i medija su PREDUSLOV uspostavljanju vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Sve ostalo je loše režirana predstava“, istakao je Blagojević u okviru Intervjua na mreži.

Na pitanje o tome koliko su Južne vesti dobile do sada donacija, rekao je da o tome vode brigu direktor i Upravni odbor, te da je redakcija potpuno odvojena od finansija.

„Ali ono što znam je da redovno podnosimo finansijske izveštaje APR-u i da su svi javno dostupni. A u tim izveštajima se donacije posebno evidentiraju, pa da su lako vidljive“, precizirao je.

Kako je dodao, u poslednjih pet godina, poreska kontrola Južnih vesti je trajala u zbiru skoro dve godine.

„Toliko dugo ne traju ni kontrole velikih fabrika, banaka… nikada do sada poreski inspektori nisu pronašli ni jedan jedini poreski prekršaj. Dakle, redovno plaćamo porez, naglasio je Blagojević.

(Danas)

Print Friendly, PDF & Email