AOM: Političari glavni krivci za ugrožavanje bezbednosti novinara

"Predstavnici izvršne vlasti ne samo da crtaju mete na čelu novinara nego snose i najveću krivicu zbog potpune neefikasnosti policije, tužilaštva i sudstva u zaštiti novinarske bezbednosti”

23. Aug 2018

Reading Time: < 1 minute

Asocijacija onlajn medija (AOM) saopštila je danas da je prekjučerašnji “besramni napad” predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na urednika CINS-a Dina Jahića samo još jedan dokaz da su političari i u Srbiji i u regionu glavni krivci za ugrožavanje bezbednosti novinara.

“Dodik je nažalost samo jedan u nizu političara koji prozivaju, vređaju, diskriminišu i satanizuju ‘neposlušne’ medije i novinare, ne libeći se da tom prilikom iznose i potpune neistine”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da i u Srbiji i u regionu postoji veoma opasan trend da predstavnici vlasti novinare koji obavljaju svoj posao u skladu sa etičkim i profesionalnim normama, a ne u skladu sa zahtevima imalaca moći, javno proglašavaju za državne neprijatelje i strane agente, čime se – sa jasnom namerom – otvara “sezona lova” na njih.

“Smatramo da predstavnici izvršne vlasti ne samo da crtaju mete na čelu novinara nego snose i najveću krivicu zbog potpune neefikasnosti policije, tužilaštva i sudstva u zaštiti novinarske bezbednosti”, piše u saopštenju.

AOM je podsetio da je država Srbija pred međunarodnim institucijama u više navrata iskazivala nameru da dužnu pažnju posveti zaštiti novinara, ali iako novinari u Krivičnom zakoniku Srbije imaju posebnu zaštitu, u praksi skoro niti jedan slučaj napada ili pretnji novinara nije sankcionisan ili rasvetljen do kraja.

Podsetili su na primere veoma ozbiljnih pretnji koje su bile upućene novinarima članica te asocijacije, poput novinara Krika, Južnih vesti, Autonomije, Jugpresa, CINS-a i drugih.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email