NDNV: Tabla i sanduče našeg udruženja ponovo oskrnavljeni

NDNV poziva državne organe da konačno počnu ozbiljno da reaguju na ovakve incidente.

07. Jul 2018

Reading Time: 2 minutes

Tabla sa natpisom Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i naše poštansko sanduče, koje se nalazi ispred kancelarije udruženja u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, oskrnavljeni su tokom jučerašnjeg dana po ko zna koji put za redom.

Veoma zabrinjava to što su zaposleni u NDNV ovakve prizore počeli da zatiču veoma često, praktično jednom mesečno, a da izostaje adekvatna reakcija nadležnih državnih organa.

Sanduče našeg udruženja zatekli smo jutros potpuno razlupano i bačeno na zemlju, sa skinutim natpisima NDNV, Medija centra Vojvodine i redakcije našeg Vojvodjanskog istraživačko analitičkog centra VOICE. Na zemlji su se uokolo nalazile i kamenice, koje su verovatno poslužile za uništavanje imovine udruženja. Tabla sa natpisom imena je ponovo bila potpuno izgrebana i uništena do neprepoznatljivosti.

U prilogu se nalaze i fotografije, a zbog učestalog ponavljanja ovakvih prizora u kojima je naša imovina bila na meti nasilnika, ovakve vandalske ispade prepoznajemo kao ozbiljnu pretnju, kako po sigurnost članova našeg udruženja, tako i po novinarstvo uopšte i slobodu govora. Evidentno je da su nasilnici ovaj akt usmerili direktno protiv svega za šta se NDNV zalaže, a to je sloboda medija, ljudska prava i sigurno okruženje za novinare i njihov rad.

Ovo nije prvi put da se NDNV suočava napadom i to u samom centru Novog Sad, u jednoj od najprometnijih pešačkih ulica, a činjenica je i da su rukovodioci i saradnici našeg udruženja već dugo meta velikog broja direktnih pretnji smrću i drugih verbalnih napada.

Ovaj incident smo prijavili policiji i drugim nadležnim organima, a policija je jutros obavila uviđaj u prostorijama NDNV. Međutim, naša dosadašnja iskustva sa sličnim incidentima nas potpuno obeshrabruju, jer do sada niti jedan počinilac nije uhvaćen ni kažnjen.

NDNV poziva državne organe da konačno počnu ozbiljno da reaguju na ovakve incidente. Podsećamo i da dalji izostanak adekvatne reakcije može da ugrozi nedavno započeti dijalog između predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa Vladom Srbije o izradi nove medijske strategije i bezbenosto novinara, koji su, kao što smo više puta istakli, međusobno zavisni.

Novi Sad, 7. jula 2018.

Print Friendly, PDF & Email