Sejdinović: Srećni smo što je Cvetković živ i zdrav, zahtevamo razgovore o bezbednosti novinara

"Na sledećem sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić zahtevaćemo da se otvore i razgovori o bezbednosti novinara u Srbiji, koja je svakodnevno ugrožena tabloidnim etiketiranje i targetiranjem 'nepodobnih' novinara”

15. Jun 2018

Reading Time: < 1 minute

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović pozdravio je danas činjenicu da su nadležni organi pronašli nestalog novinara Stefana Cvetkovića i zatražio da se javnost upozna sa svim rezultatima istrage i sa iskazom samog novinara Cvetkovića, kao i da se konačno povedu veoma ozbiljni razgovori na temu bezbednosti novinara i njihovog javnog targetiranja i progona.

“NDNV pozdravlja činjenicu da je policija uradila svoj posao i veoma smo srećni što je kolega Cvetković pronađen živ i zdrav, kako su saopštili nadležni. Mi, međutim, zahtevamo da javnosti budu saopšteni svi detalji iz istrage vezane za nestanak kolege Cvetkovića, kao i da javnost bude upoznata sa njegovim iskazom”, rekao je Sejdinović.

Dodao je i da je veoma važno da Cvetković tokom procesa ima valjanu pravnu zaštitu i da ovaj slučaj mora u potpunostu da bude razjašnjen.

On je rekao da je “dobra vest” to što su nadležni rešili slučaj nestanka novinara Cvetkovića, ali je podsetio da su slučajevi ubistava novinara u Srbiji, kao i brojnih pretnji ostali do danas nerešeni, te da Radna grupa za bezbednost novinara uopšte ne funkcioniše.

“Nadamo se da ovaj slučaj predstavlja početak raskida sa praksom nekažnjivosti napada na novinare. Takođe, na sledećem sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić zahtevaćemo da se otvore i razgovori o bezbednosti novinara u Srbiji, koja je svakodnevno ugrožena tabloidnim etiketiranje i targetiranjem neposlupšnih novinara”, naveo je Sejdinović.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email