Sejdinović: Netačno da je formirana radna grupa za medijsku strategiju

"Nećemo dozvoliti da budemo instrumentalizovani u cilju stvaranja bolje međunarodne slike medijskih sloboda u Srbiji"

07. Jun 2018

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović dematovao je navode iz saopštenja Vlade Srbije da su na današnjem sastanku predstavnika Vlade i novinarskih i medijskih organizacija formirani radna grupa za medijsku strategiju i koordinaciono telo.

“U saopštenju koje je Vlada Srbije izdala posle sastanka sa novinarskim i medijskim organizacijama, a ne konsultujući ih, ima nekoliko, blago rečeno, netačnosti. Ključna je da su tela, radna grupa za medijsku strategiju i koordinaciono telo, formirani, što ne odgovara istini, pošto je proces još u toku i pošto udruženja još nisu donela odluku o tome da li će ili neće učestvovati u tom procesu dok se ne razjasne takozvana prethodna pitanja”, naveo je Sejdinović u izjavi nakon sastanka u Vladi.

On je ukazao da već postoji visok nivo nepoverenja između vlasti i novinarskih i medijskih udruženja, dodavši da je “ružno što Vlada ovakvom jednostranom komunikacijom sa javnošću, taj nivo povećava, ugrožavajući tako i sam proces izrade medijske strategije”.

“Mi još nismo doneli konačnu odluku o učešću u tim radnim telima, dok ne saznamo precizno njihove sastave, mandate, pravila i način funkcionisanja. Nećemo dozvoliti da budemo instrumentalizovani u cilju stvaranja bolje međunarodne slike medijskih sloboda u Srbiji, a da se ‘na terenu’ ništa pozitivno ne desi ili da se stvari čak i pogoršaju”, poručio je predsednik NDNV, dodavši da su, s druge strane, novinarska i medijska udruženja spremna da budu konstruktivna “ako to zaista bude imalo smisla”.

Vlada Srbije saopštila je prethodna nakon razgovora sa novinarskim i medijskim organizacijama o izradi medijske strategije da je na sastanku za predsednika radne grupe za izradu tog dokumenta izabran Dejan Stojanović, kao predstavnik Ministarstva kulture i informisanja.

“S obzirom na to da je reč o važnom dokumentu za razvoj medijske scene u Srbiji, cilj je da u njenoj izradi učestvuju sva relevantna medijska udruženja, kako bi proces bio inkluzivan i kako bi se zajedno došlo do najboljih rešenja u interesu medija i javnosti. Do narednog sastanka, medijska i novinarska udruženja treba da dostave predlog članova radne grupe, kako bi ona što pre počela sa radom”, navodi se u saopštenju Vlade.

Sastanku u Vladi Srbije, uz premijerku Anu Brnabić, prisustvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predstavnici njegovog ministarstva kao i savetnice predsednika i premijerke Srbije za medije Suzana Vasiljević i Jelena Kovačević koje će, prema navodima saopštenja iz Vlade, biti članovi Koordinacionog tela za saradnju sa medijima koje će raditi na unapređenju položaja medija.

U ime medijskih i novinarskih udruženja na sastanku su učestvovali predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije medija, Lokal presa, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije onlajn medija, RAB Srbija i Sindikata novinara Srbije (SINOS).

Naredni sastanak najvljen je za ponedeljak, 18. juna.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email