Sejdinović: Neprihvatljiva politička zloupotreba slučaja nestanka novinara Stefana Cvetkovića

"Povratak u radnu grupu za bezbednost novinara zavisi od toga da li će to telo da utiče na unapređenje rada državnih institucija, ili će biti neka vrsta alibija"

20. Jun 2018

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjem sastanku sa predstavnicima Tužilaštva i policije upoznati sa nekim detaljima istrage slučaja nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

Sejdinović je nakon sastanka kazao da su predstavnici udruženja poručili da su te informacije primili k znanju, te da su o nekim detaljima obavešteni i putem zvaničnih saopštenja nadležnih organa, kao i da su upoznati sa navodima koje je izneo novinar Stefan Cvetković.

“Takođe, poručili smo im i da nama nije cilj da sudimo ili presuđujemo o tome šta se desilo u ovom slučaju, već da se nadamo da će, ukoliko dođe do sudskog procesa, to biti utvrđeno u tom procesu, te da ćemo pažljivo pratiti dalji tok događaja“, kazao je on.

Sejdinović je istakao da su, s druge strane, medijska i novinarska udruženja oštro protestovala zbog problema sa funkcionisanjem institucija u ovom slučaju.

“Pre svega, ukazali smo da je potpuno neprihvatljiva politička zloupotreba slučaja i to da najviši državni funkcioneri iznose u javnost detalje istrage. Umesto da stvari vrate u institucije sistema, oni su stvarali još veću paniku i dramu uvodeći u priču razne teorije zavere”, rekao je on.

Takođe, kako je dodao, udruženja su na sastanku izrazila protest i zbog curenja informacija iz istrage koji se objavljuju u nekim medijima, što je, kako je napomenuo, veliki problem i za evropski put Srbije.

“Ukazali smo i na druge nepravilnosti u slučaju nestanka novinara Cvetkovića, između ostalog i na to da 48 sati nismo znali gde se on nalazi”, naveo je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju obnova rada radne grupe za bezbednost novinara, predstavnici udruženja zauzeli su stav da bi bilo veoma važno da to telo počne da funkcioniše zbog izuzetno teške situacije kad je reč o bezbednosti novinara u Srbiji.

On je kazao da udruženja zato žele odgovor od tužilaštva i policije u pogledu njihovog zahteva koji se odnosi na konkretne aktivnosti u pojedinim slučajevima.

Na osnovu odgovora koji dobijemo, donećemo odluku da li ćemo se vratiti u tu radnu grupu. Naime, smatramo da to telo mora da služi svojoj svrsi, odnosno da utiče na unapređenje rada državnih institucija u svim slučajevima koji se tiču bezbednosti novinara, a ne da bude neka vrsta alibija države da se njihovi neuspesi prebacuju na novinarska i medijska udruženja”, poručio je Sejdinović.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email