Dokumentarnom filmu Kosovo… Nazdravlje! Gezuar! nagrada publike na festivalu u Vašingtonu

Organizator devetog po redu Festivala srpskog savremenog dokumentarnog i kratkog filma je udruženje Krug Orfelin, a održan je u poznatm art bioskopu Avalon.

12. Jun 2018

Reading Time: 2 minutes

Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gezuar!” autora Aleksandra Reljića u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i BIRN-a Kosovo pripala je nagrada publike na Festivalu srpskog savremenog dokumentarnog i kratkog filma u Vašingtonu, saopštili su danas organizatori.

Organizator devetog po redu Festivala srpskog savremenog dokumentarnog i kratkog filma je udruženje Krug Orfelin, a održan je u poznatm art bioskopu Avalon.

Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!”, goovori o mogućnostima suživota Albanaca i Srba na Kosovu.

To je priča o susretu Arija Abduljija, ratnog veterana Oslobodilačke vojske Kosova, i Isaka Vorgučića, nekadašnjeg oca Nektarija, bivšeg monaha Srpske pravoslavne crkve.

“Oni u srpskoj enklavi nadomak Prištine, u lokalnoj kafani pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom: pričama o ratu, odnosima Srba i Albanaca, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog prostora. Dvojica predstavnika duboko suprotstavljenih strana, iako su u stanju da sede za istim stolom, smatraju da je multietničko Kosovo ‘propala ideja’ i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć”, navodi se u pratećem materijalu uz film.

“Sa druge strane su Srbin i Albanac koji ih demantuju, Slaviša Stojanović i Mentor Gaši, koji u istoj u srpskoj enklavi drže azil za ulične pse. Sa puno ljubavi i predanosti, oni zbrinjavaju bolesne kučiće, dopremaju ih u azil, leče i pokušavaju da ih udome. Zaokupljeni svojim humanim radom, ali i velikim finansijskim problemima, Mentor i Slaviša nisu opterećeni kosovskim konfliktom, politikom i međunacionalnim odnosima na Kosovu”, piše u materijalu.

Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” je rezultat projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ekstremni desničari iz grupe “Zavetnici” pokušali su prošle godine nasilno da prekinu projekciju filma u Novom Sadu, ali su ih organizatori, uz pomoć policije, u tome sprečili.

U okviru istog projekta snimljena su još četiri filma, a autorske ekipe bile su u više navrata na meti napada ekstremnih nacionalista, među kojima se izdvaja napad u Nišu, zbog kojeg je u toku istražni postupak protiv počinilaca napada.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email