Blagojeviću i Bodrožiću nagrada “Staša Marinković”, Zorici Miladinović “Nikola Burzan”

Žiri je ovu odluku doneo jednoglasno, istakavši u obrazloženju da su pritisci vlasti na lokalne medije u protekloj godini kulminirali, te da su Blagojević i Bodrožić sa svojim redakcijama pokazali novinarsku hrabrost i istrajnost u borbi za žurnalističku profesiju.

07. Jun 2018

Reading Time: < 1 minute

Predrag Blagojević, glavni urednik i osnivač portala Južne vesti, i Željko Bodrožić, glavni urednik i osnivač Kikindskih, dobitnici su nagrade “Stanislav Staša Marinković” koju povodom 9. juna, rođendana dnevnog lista Danas, dodeljuje redakcija ovog lista.

Žiri je ovu odluku doneo jednoglasno, istakavši u obrazloženju da su pritisci vlasti na lokalne medije u protekloj godini kulminirali, te da su Blagojević i Bodrožić sa svojim redakcijama pokazali novinarsku hrabrost i istrajnost u borbi za žurnalističku profesiju uprkos mnogobrojnim problemima u režiji režima.

– I Bodrožić i Blagojević dokazali su da i pored inspekcija koje im mesecima nisu izlazile iz redakcija, pretnji lokalnih moćnika, sudskih tužbi i raznih drugih nedaća koje prate sve kritički nastrojene novinare u Srbiji, uspevaju da kreiraju medije koje ne prave kompromise karakteristične za današnji trenutak i bave se svojim poslom po svim merilima koje nalaže normalno informisanje. Bez dobrih i pre svega normalnih lokalnih, opštinskih i regionalnih medija Srbija će ostati u totalnom medijskom mraku – zaključio je žiri.

Žiri za „Stašu“ je radio u sastavu Dragana Marinković (supruga Staše Marinkovića), Dušan Petričić (prošlogodišnji dobitnik), profesor Đokica Jovanović, Snežana Čongradin, Dragan Stošić, Zdravko Huber i Draža Petrović (predsednik žirija).

Zorica Miladinović, dugogodišnja dopisnica Danasa iz Niša, jednoglasnom odlukom žirija dobija nagradu „Nikola Burzan“ za najboljeg novinara u periodu između dva dana lista. Miladinović je u Danasu od 1998. i od tada insistira na visokom profesionalnom i etičkom kvalitetu u bavljenju novinarstvom. Ona je od juna prošle do juna ove godine u svojim istraživačkim i analitičkim tekstovima insistirala na ozbiljnosti, profesionalizmu, objektivnosti, pluralizmu, sveobuhvatnosti, angažovanosti i ekskluzivnosti tema, dokumenata i sagovornika.

(Danas, foto: Fonet/Medija centar)

Print Friendly, PDF & Email