Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja posetili koleginicu koja štrajkuje glađu

"Kanal 9 nikada ne bi bio u ovakvoj situaciji da u Srbiji postoje pravila koja važe za sve ista i koja se poštuju"

22. May 2018

Reading Time: 2 minutes

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja posetili su danas vlasnicu i direktoricu novosadske Televizije Kanal 9 Maju Pavlović, koja već drugi dan štrajkuje glađu, nakon što je preduzeće Emisiona tehnika i veze 18. maja, posle 20 godina postojanja, ugasilo signal Kanala 9, zbog duga.

U razgovoru sa predstavnicima udruženja, Maja Pavlović je rekla da će istrajati u svojim zahtevima da prvo sa državom “svede račune, da se podvuče crta i ustanovi ko je tu kome dužan”.

“Ukoliko smo, nakon toga, stvarno mi dužni, onda su postupili potpuno ispravno što su nas ugasili”- kazala je ona.

Upitala je dokle će biti normalno da država ne plaća ili kasni u plaćanju, a da građanima, ako propuste svoje rokove, odmah dolaze javni izvršitelji, zaplenjuju stvari iz njihovih domova, uzimaju stanove, kuće, gase preduzeća.

Prema njenim rečima, Kanal 9 nikada ne bi bio u ovakvoj situaciji da u Srbiji postoje pravila koja važe za sve ista i koja se poštuju.

“Ako država može bez ikakve sankcije da uzme penzionerima penzije, da bez ikakve sankcije ne plaća svoje dugove na vreme, odakle joj prava da ovako surovo kažnjava nas, kada mi ne platimo na vreme? Pa gde je tu pravda? Juče su već mnogi mediji u Srbiji ugašeni. Danas gase nas, a sutra mogu doći po sve vas. Hajde da zajedno stanemo tome na put”, apelovala je Maja Pavlović.

Ona je pozvala predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da, ukoliko joj još uvek nije jasno šta je problem u medijima, dođe u Novi Sad. “Evo, neka dođe kod nas, ja ću joj objasniti, pa nije Novi Sad preko sveta”, poručila je Maja Pavlović.

Dodala je da i međunarodnu zajednicu treba upoznati sa problemom s kojim se suočava Kanal 9 jer je upravo to primer kako je sloboda medija u Srbiji ugrožena.

Maja Pavlović je ponovila da hoće da Kanalu 9 država plati što im duguje, kako bi i Kanal 9 mogao da plati ono što duguje državi.

“Prvo nismo dobili od države odgovor ni da li ovaj dug zaista može da postoji, jer po konkrusu na kojem smo dobili dozvolu 2008. godine na 16 godina, država je odredila da ova naknada iznosi 23.000 dinara mesečno, a oni nam već tri godine naplaćuju 173.000 dinara mesečno. Deset puta više Kanalu 9 duguje država, nego što Kanal 9 duguje državi, a nama su ugasili signal”, navela je Maja Pavlović.

Drugog dana štrajka glađu u prostorijama Kanala 9 Maju Pavlović su posetili je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić i Slobodan Krajnović, član Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

(Autonomija/Beta)

Print Friendly, PDF & Email