NUNS: REM bez osećaja i odgovornosti za javni interes

"REM nam poručuje da objektivno i istinito informisanje građana nije javni interes."

20. May 2018

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas protest zbog, kako je navedeno u saopštenju, neodgovornog i nezakonitog postupanja Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji je proteklih dana odbacio više žalbi građana protiv Televizije Pink.

Građani su slali predstavke kada je pokrenuita akcija NUNS-a i CRTA “Probudimo REM” u znak podrške novinarima CRTA zbog višednevne kampanje televizije Pink koja je novinarku Tamaru Skrožu, targetirala kao “arhineprijatelja Aleksandra Vučića i u isto vreme pokušavala da diskredituje organizaciju CRTA”, a sve nakon objavljivanja analize izveštavanja medija pre početka zvanične izborne kampanje u Beogradu.

Kako NUNS navodi, REM je u odgovorima na predstavke građana naveo da je “utvrđeno da ne postoji pravno-formalni osnov za pokretanje postupka zbog povrede ličnog interesa budući da lice čiji bi interesi mogli biti povređeni nije podnelo prijavu” i da “prilikom emitovanja spornog sadržaja nije došlo do povrede opšteg interesa”.

“Potpuno je neprihvatljivo to što REM u odgovorima na predstavke građana ne nudi nikakvo obrazloženje za veoma sporan zaključak da konkretnim medijskim sadržajem TV Pink nije povređen opšti interes. NUNS smatra da su takvim postupanjem članovi Saveta REM-a još jednom demonstrirali političku zavisnost, bez imalo osećaja i odgovornosti za javni interes i pravo građana”, naveo je NUNS.

Direktorka organizacije CRTA Vukosava Crnjanski ukazuje da takvim postupanjem REM nije prepoznao kršenje Ustavnih prava građana.

“REM nam poručuje da objektivno i istinito informisanje građana nije javni interes. I po ko zna koji put pokazuje da ne vrši svoju funkciju zaštitnika javnog interesa”, rekla je Crnjanski.

Skroža je rekla da od “REM-a u ovakvom sastavu i u ovoj atmosferi apsolutno nije očekivala ništa drugo”.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email