NUNS: Otkaz Saši Stojkoviću nastavak progona novinara

"Radi se o direktnom i otvorenom pritisku vlasti u Vranju na slobodu izražavanja, jer je Stojković, dugogodišnji novinar nedeljnika Vranjske"

07. May 2018

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro je danas protestovalo zbog tog što je pozorište “Bora Stanković” u Vranju dalo otkaz glumcu Saši Stojkoviću, koji je i urednik portala Infovranjske.rs. 

U saopštenju se navodi da se radi o “direktnom i otvorenom pritisku vlasti u Vranju na slobodu izražavanja, jer je Stojković, dugogodišnji novinar nedeljnika Vranjske, nakon gašenja tog medija, nastavio sa nekolicinom kolega da kritički izveštava javnost preko portala Infovranjske.rs”.

Uprkos činjenici da vranjsko pozorište zbog manjka glumaca stalno angažuje saradnike iz drugih teatara, Saša Stojković je proglašen tehnološkim viškom, navodi se u saopštenju.

Stojković je u vranjskom pozorištu za tri decenije odigrao više od 100 uloga, režirao desetak predstava i dobio nekoliko nagrada.

U saopštenju se navodi da od svih gradskih online medija jedino Infovranjske.rs nisu dobile sredstva na ovogodišnjem konkursu za sufininasiranje medijskih sadržaja u Vranju, a gradska komisija nije podržala ni projekat Južnih vesti.

“Sve činjenice ukazuju da je otkaz Saši Stojkoviću nastavak obračuna sa slobodom medija. Pozivamo i Udruženje dramskih umetnika da Srbije reaguje na očiglednu politizaciju pozorišta”, naveo je NUNS.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email