NUNS i GS Nezavisnost pozvali medije u Srbiji na učešće u akciji Pet minuta gromoglasne tišine

"Nije posao novinara i medija da budu portparoli i megafoni političkih i ekonomskih moćnika"

02. May 2018

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozvali su sve medije, novinare i novinarke da sutra, 3. maja na Dana slobode medija od 11.55 do 12.00 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine” da bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

“Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene, a time i pravo građana na nepristrasno, objektivno i fer informisanje, pokazuju i sve meritorne međunarodne organizacije, uključujući Evropsku komisiju i Reportere bez granica, koje su u svojim najnovijim izveštajima upozorile na zabrinjavajuće nazadovanje Srbije“, navodi se u saopštenju.

NUNS i “Nezavisnost” su povodom Dana slobode medija ukazali da je Srbija već dugo bez medijske strategije kojom bi se trasirao razvoj medija i stvorili uslovi za neometan rad redakcija i novinara.

“Svedoci smo, međutim, da je vlast sebi dozvolila da se utvrđivanje strateških pravaca razvoja u medijskoj oblasti odvija bez učešća najznačajnijih novinarskih i medijskih udruženja, pa je potom i tako pripremljen dokument povukla bez ozbiljnog obrazloženja. Istovremeno, na svim nivoima predstavnici vlasti najčešće zloupotrebljavaju novac namenjen za projektno sufinansiranje medija, formirajući nestručne komisije koje ogromna sredstva dodeljuju mahom poslušnicima bliskim vlastima, ostavljajući tako većinu nezavisnih medija bez izvora prihoda”, naveli su NUNS i “Nezavisnost”.

Ukazali su i da su su plate novinara u Srbiji na samom dnu lestvice među svim profesijama, koje traže visok nivo znanja i integriteta, kao i da mlade kolege i koleginice u honoraranom odnosu najčešće rade volonterski ili za svoj rad dobijaju ponižavajuće male naknade, bez ikakvih drugih radnih i socijalnih prava.

Pozvali su sve medijske radnike da se zajedno suprotstave daljem uništavanju profesije i da zajedno vrate ugled novinarstvu i poverenje građana u njihov rad.

“Naš posao je da ih odgovorno i neprostrasno informišemo. Nije posao novinara i medija da budu portparoli i megafoni političkih i ekonomskih moćnika, već da pomogu stvaranje kritičke javnosti, koja može kvalitetno odlučivati samo ako dobija kvalitetne informacije”, podsetili su NUNS i “Nezavisnost”.

Istakli su da je zadatak svake vlasti, pa i aktuelne u Srbiji, da obezbedi uslove za slobodan rad novinara i medija, za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu, bez pritisaka i cenzure, zloupotrebe javnog novca i javnog prostora, klevetanja i omalovažavanja novinara i novinarki i medija.

NUNS i “Nezavisnost” još jednom zahtevaju od nadležnih organa da rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da nalogodavce i krivce privedu pravdi.

“Zahtevamo i da se rasvetle napadi na ostale koleginice i kolege, posebno da se unapredi zaštita novinara i novinarki od sve češćih sajber-pretnji i pritisaka. Novinari/ke koji rade u strahu za sopstveni život, sopstvenu egzistenciju i opstanak svojih porodica i medija ne mogu biti objektivni”, navodi se u saopštenju.

(Beta, foto: Pixabay)

Print Friendly, PDF & Email