Novinari vratili nagrade HND-u: Mržnja i huškanje ne može biti novinarstvo

"Osporavamo da taj spekulativan, proizvoljan i formalno nekorektan izvještaj struka nagrađuje kao primjer izvrsnosti."

10. May 2018

Reading Time: < 1 minute

Jedanaestoro novinarki i novinara, dobitnika 16 nagrada Hrvatskog novinarskog društva, vratilo je priznanja HND-u zbog odluke žirija da prilog Ivane Petrović s Nove TV o suđenju tzv. šestorici na Haškom sudu proglasi najboljim u 2017. godini.

Nagrade su tajništvu HND-a uručili Zinka Bardić, Ljubica Letinić, Ana Benačić, Boris Pavelić, Vojislav Mazzocco, Drago Pilsel, Ernest Marinković, Jerko Bakotin, Hrvoje Šimičević, Ivan Kralj i Ivica Grčar.

„Odluka da se odreknemo nagrada Marija Jurić Zagorka Hrvatskog novinarskog društva profesionalan je i građanski protest zbog ovogodišnje dodjele nagrada za televizijsko izvještavanje iz Haaga tijekom izricanja pravomoćne presude za ratni zločin šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata. Nagrada je dodijeljena za izvještaj bez osnovnih novinarskih elemenata.

Izvještaj se mora temeljiti isključivo na činjenicama, ne trpi pristranost i obvezuje na jednak pristup svim stranama. U konkretnom slučaju očekivalo bi se iskazivanje poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima. Sve je to izostalo.

Ne želimo ulaziti u stil novinarke, i ne sporimo pravo na emotivan pristup u takvoj situaciji. Osporavamo, međutim, da taj spekulativan, proizvoljan i formalno nekorektan izvještaj struka nagrađuje kao primjer izvrsnosti. Izvještavanje koje se pretvorilo u komentiranje, gotovo i huškanje protiv susjednog naroda, nije i ne smije biti novinarstvo. Očekujemo od HND-a da proceduralno ospori tu odluku, a pravila izbora poboljša da se ovo više ne bi ponovilo.“

(Tacno.net)

Print Friendly, PDF & Email