Mreža medija civilnog društva u Medija centru Vojvodine 28. maja

Sastajemo se da bismo formirali mrežu medija civilnog društva, ali ne kao novu organizaciju već kao platformu za saradnju.

24. May 2018

Reading Time: 2 minutes

Pozivamo vas da prisustvujete skupu predstavnika medija civilnog društva, koji će se održati u Novom Sadu, 28. maja, sa početkom u 11 časova. Sastanak će biti održan u prostorijama Medija centra Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I, a vaše prisustvo bi nam pričinilo veliku čast, a verujemo da bi i vama i nama moglo značiti u budućem radu.

Na inicijativu jednog broja medija civilnog društva (Autonomija iz Novog Sada, Forum iz Prijepolja, Far iz Dimitrovgrada, Pančevo siti, Glas Šumadije iz Kragujevca, Jugpress iz Leskovca i drugih), a uz podršku Nezavisnog društva novinara Vojvodine, sastajemo se da bismo formirali mrežu medija civilnog društva, ali ne kao novu organizaciju već kao platformu za saradnju.

Želimo da okupimo neprofitne medije koji će nastupati zajedno, koordinirano, pre svega na polju javnog zagovaranja za bolje, podsticajnije zakonsko okruženje za medije civilnog društva u kontekstu donošenja nove Medijske strategije i medijske legislative koja će iz nje proizaći.

Želimo da okupimo medije koje dele iste odnosno slične vrednosti, a koje se zasnivaju na informisanju u javnom interesu, odnosno interesu građana, medijskom profesionalizmu, poštovanju etičkih standarda, otklonu od političkih i drugih centara moći, te da otvoreno razgovoramo o raznim oblicima potencijalne, međusobne saradnje u narednom periodu, a u cilju jačanja našeg kapaciteta, kvaliteta i uticaja, kao i stvaranja uslova za dugoročnu održivost civilnog medijskog sektora, pogotovo na lokalnom i regionalnom nivou.

Sigurni smo da delite naše mišljenje da mediji civilnog društva već sada imaju izuzetno veliki značaj za javno informisanje u Srbiji, te da se kvalitetno i kritično novinarstvo u dobroj meri preselilo u ovaj medijski sektor, iako je on nedovoljno prepoznat i u našem zakonodavstu i u našoj medijskoj praksi. Mediji civilnog društva mogu u još većoj meri da budu alternativa komercijalnim i javnim medijima, odnosno da budu direktan komunikativni kanal građana i medijskih profesionalaca, bez državnog tutorstva ili posredovanja raznih centara moći. Da bismo to postigli, verujemo da je važna naša međusobna saradnja.

Podsećamo da su neprofitni mediji ili mediji zajednice ili mediji civilnog društva u zemljama razvijene demokratije nezaobilazan politički, društveni i medijski faktor, i da postoje brojne stimulativne mere za njihov rad i razvoj. Podsećamo i da iskustvo nekih zemalja iz okruženja govori da i mali podsticaji ovom medijskom sektoru mogu izroditi bogatu medijsku scenu čija je karakteristika kritika političkih i društvenih devijacija, vrhunsko istraživačko i analitičko novinarstvo, profesionalizam i nepotkupljivost.

Zbog svega ovoga, pozivamo vas da budete sa nama!

Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite na mejl adresu ndnvsekretarijat@gmail.com ili na broj telefona 021/472-31-80

 

Print Friendly, PDF & Email