Konferencija: Potrebno stvaranje mreža medija civilnog društva

"Na spaljenom medijskom tlu rađaju se medijske inicijative koje mogu da budu alternativa komercijalnim medijima i javnim medijima koji su trenutno okupirani“

25. May 2018

Reading Time: 2 minutes

Potrebno je stvaranje mreža medija civilnog društva, jer će na taj način lakše biti stvorena alternativa komercijalnim medijima i javnim medijskim servisima koji su okupirani od strane vlasti, rečeno je danas na Međunarodnoj konferenciji “Mediji civilnog društva kao alternativa medijskom populizmu, senzacionalizmu i lažnim vestima” na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović najavio je osnivanje mreže medija civilnog društva u Srbiji.

“Želimo da jedni druge ohrabrimo i podržimo. Posle privatizacije medija u Srbiji, na spaljenom medijskom tlu rađaju se medijske inicijative koje mogu da budu alternativa komercijalnim medijima i javnim medijima koji su trenutno okupirani“, kazao je Sejdinović.

Dodao je da se razgovara i o mogućnosti stvaranja regionalne mreže medija civilnog društva.

Prema njegovim rečima, prvo se mora definisati šta su mediji civilnog društva jer će u suprotnom doći do zloupotrebe i do stvaranja vladinih medija civilnog društva.

Novinarka beogradskog KRIK-a Dragana Pećo kazala je da je njeno iskustvo u radu tog medija civilnog sektora veoma pozitivno, uprkos problemima, jer ništa ne može da zameni tu vrstu slobode kada možete da radite svoj posao na profesionalan način i da pišete o onome o čemu želite da pišete.

„Ništa ne može da zameni tu vrstu slobode. Jeste teško jer je neizvesno, pošto stalno morate da pišete projekte, ali je primer da je moguće“, kazala je Dragana Pećo.

Dodala je da ne treba zanemariti ni činjenicu da građani žele da finansiraju takvu vrstu medija.

Govoreći o fenomenu lažnih vesti, profesorica novinarstva Dubravka Valić Nedeljković kazala je da lažne vesti postoje otkako postoje i mediji, ali je dodala da je današnje vreme pogodnije i beskrupuloznije, pre svega zbog dominantnog senzacionalizma koji je u fokusu današnjih medija.

“Pojavila se čak i nova profesija u medijima, medijski forenzičari, koji se bave samo proverom da li je ono što stiže iz različitih izvora prvo ide kroz forenziku. To nam pokazuje dokle se srozala naša profesija”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković.

Nedim Sejdinović je rekao da su lažne vesti globalni problem. „Lažne vesti su odredile ishod Bregzita i američkih predsedničkih izbora, a samim tim i sudbinu tih zemalja ali i sudbinu sveta u dobroj meri. Lažnim vestima se stvara atmosfera moralne panike”, naveo je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, na internetu se desilo ono što nije smelo da se desi, odnosno stvoreni su monopoli.

„Pa se sada mediji pitaju kako da se iščupaju od društvenih mreža, koje praktično određuju koje vesti i kako će one biti plasirane“, kazao je Sejdinović.

Dragana Pećo je kazala da je „neverovatno“ koliko materijala na dnevnom nivou sajt „Raskrikavanje“ analizira. „Lažnih vesti je toliko da ih je nemoguće sve obraditi, one se šire brzinom svetlosti“, navela je Dragana Pećo.

Prodekan Filozofskog fakulteta Zoran Paunović rekao je da je današnja konferencija značajna jer je građanima potrebna „svojevrsna duhovna ekologija“, s obzirom na današnje stanje medija u Srbiji.

Međunarodnu konferenciju „Mediji civilnog društva kao alternativa medijskom populizmu, senzacionalizmu i lažnim vestima“ organizovao je Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa Medijskim odeljenjem Misije OEBS-a u Srbiji.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email