Fajon: Ceo Balkan se suočava s problemom medijskih sloboda

"U sredini u kojoj se novinari ućutkuju na najbrutalniji način ne možemo da pričamo o demokratiji", rekla je Fajon.

16. May 2018

Reading Time: 2 minutes

Prošlonedeljni napad na novinarku Oliveru Lakić u Podgorici samo pokazuje u kakvim uslovima rade novinari u Crnoj Gori koji istražuju organizovani kriminal i korupciju, ocenila je poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Želim da se pridružim najoštrijim osudama napada na Oliveru Lakić i da izrazim nadu da će ovaj slučaj biti rešen, a počinioci osuđeni. U sredini u kojoj se novinari ućutkuju na najbrutalniji način ne možemo da pričamo o demokratiji”, ukazala je Fajon.

Naravno da su za zdravu demokratiju slobodni mediji veoma važni i ovakav čin predstavlja jasno kršenje osnovnih vrednosti na kojima je izgrađena Evropska unija, upozorila je ona.

Kao što je i komesar Johanes Han rekao, podsetila je Fajon, ovo je brutalni napad koji puno govori o medijskoj slici u Crnoj Gori i to će nesumnjivo uticati na napredak zemlje kada je u pitanju punopravno članstvo.

Fajon je rekla da EU ima jasne kriterijume koji se tiču vladavine prava i takav čin svakako neće ostati neprimećen.

“Mislim da bi država sama, zbog svojih državljana i sopstvenog napretka, morala da teži ka tome da novinarima obezbedi osnovne uslove za rad i klimu koja omogućava slobodno izražavanje”, rekla je ona.

Sve države Balkana su suočene sa problemom medijskih sloboda i ja na to neprestano upozoravam, naglasila je Fajon.

U ovogodišnjem izveštaju o slobodi medija u svetu, koji svake godine pripreme Reporteri bez granica, ponovo su istaknuti glavni izazovi, rekla je ona.

“To su intenzivni pritisci vlasti, napadi i pokušaji ubistva onih koji izveštavaju o kriminalu, švercu i prljavim poslovima, kao i odsustvo kazni za počinioce. Kada tome dodamo i ekonomske probleme medijskih kuća, povećanu samocenzuru novinara, stalni strah za ličnu bezbjednost, onda vidimo koliko je teško. Praktično je nemoguće obavljati posao novinara u Crnoj Gori onako kako bi taj posao trebalo da se obavlja”, zaključila je Fajon.

(N1, foto: EPA)

Print Friendly, PDF & Email