Angolski novinar dobio nagradu Međunarodnog instituta za medije

"Počastvovan sam jer nagrada dolazi u trenutku kada mi se sudi zbog otkrivanja korupcije na visokom nivou"

22. May 2018

Reading Time: 2 minutes

Angolski novinar Rafael Markeš, koji je decenijama bio izložen maltretiranju i progonima zbog izveštavanja o korupciji i kršenjima ljudskih prava u Angoli, dobitnik je 70. nagrade “Heroj svetske slobode medija”, saopštio je Međunarodni institut za medije (IPI), koji dodeljuje nagradu.

Ta nagrada se dodeljuje novinarima koji su značajno doprineli promovisanju slobode medija, uz veliki lični rizik. Markeš će nagradu dobiti u Abudži, u Nigeriji, 22. juna.

On je izjavio da su u pitanju “divne vesti”.

“Duboko sam počastvovan i zahvalan. Počastvovan sam jer nagrada dolazi u trenutku kada mi se sudi zbog otkrivanja korupcije na visokom nivou, protiv koje predsednik (Angole Žoao Manuel Gonsalveš) Lorenso tvrdi da se bori. Ipak, nije prikladno da se međunarodna nagrada dobije zbog elementarnog rada na otkrivanju nedaća moje zemlje da bi se one ispravile na opštu korist”, naveo je Markeš.

Markešu i jednom njegovom kolegi se sudi za vređanje vlasti u članku iz 2016, u kome se istražuje trgovina nekretninama u koju je bio umešan i tadašnji angolski državni tužilac. Za to delo im preti kazna do četiri godine zatvora.

Izvršna direktorka IPI Barbara Trionfi pohvalila je Markeša za posvećenost traganju za istinom u veoma lošem okruženju za slobodu medija i osudila proces koji se protiv njega vodi.

“Uprkos sistematskom ugnjetavanju nezavisnih medija u Angoli, Rafael Markeš je uspeo, uz veliki lični rizik, da hrabro i istrajno osvetljava slučajeve zloupotrebe vlasti na najvišim nivoima. Kroz svoje članke, knjige i istraživanja, Markeš se bavio nadzornim novinarstvom kakvim mediji pod kontrolom države ne mogu da se bave, i tako obezbedio ključnu uslugu angolskoj javnosti i međunarodnoj zajednici”, navela je Trionfi.

Markeš je prvi dobitnik nagrade iz Angole, a treći s portugalskog govornog područja.

Najveći deo njegovog rada se fokusira na kleptokratsko upravljanje prirodnim resursima u Angoli, gde su rezerve nafte i minerala obogatile malobrojnu vladajuću elitu. Više puta je osuđivan na uslovne kazne zatvora.

(Beta, foto: ned.org)

Print Friendly, PDF & Email