Željko Bodrožić: Vlast nas linčuje i guši

Urednik "Kikindskih" povodom objavljivanja jubilarnog 1000. broja

13. Apr 2018

Reading Time: 2 minutes

Svi lokalni mediji se suočavaju sa najvećim pritiscima vlasti do sada, na sve načine pokušavaju da ućutkaju nezavisna glasila. Zato ćemo pokušati da se borimo ujedinjavanjem i uzdamo se da će čitaoci pružiti podršku za naš dalji rad, kaže Željko Bodrožić, glavni urednik „Kikindskih“ novina, povodom objavljivanja jubilarnog 1000. broja tog lista.

Bodrožić objašnjava da redakcija ovog lista svakodnevno strahuje da li će moći da objavi novi broj, jer vlast „ne trpi“ one koji im nisu poslušni, pa zato „Kikindske“, kao jedine nezavisne novine u celoj Vojvodini, ne dobijaju sredstva ni na jednom medijskom konkursu, nemaju oglase državnih institucija, a i lokalni privatnici strahuju od oglašavanja kod njih da ne bi „pali“ u nemilost vlasti.

– I takva je situacija već godinama, ali ova vlast je to dovela do vrhunca. Sve vlasti su želele više-manje poslušne medije, ali ovakav brutalan nasrtaj na slobodu medija odavno nije zabeležen. Devedesetih godina smo nekako mogli da pružamo otpor, ljudi sada više nemaju tu energiju. Bilo je i tada raznih ucena, ali nas je poreska uprava 2014. godine unakazila. Sada se to dešava i „Južnim vestima“ – pokušavaju da ih uguše, ali zajedno moramo da nađemo način da lokalni mediji opstanu, smatra on.

Bodrožić dodaje i da je ekipa „Kikindskih“ razmišljala da odustane od te borbe, pa su ozbiljno razmatrali da im jubilarni hiljaditi broj bude i – poslednji. Ipak, sa drugim kolegama će pokušati da, ujedinjeni u grupu „Za slobodu medija“, organizuju akciju prikupljanja sredstva za njihov dalji rad, i obrate se čitaocima za pomoć.

– Od sledeće nedelje ćemo početi da razgovaramo sa ljudima koji su voljni da pomognu, da animiramo čitaoce, podsetimo ih zašto su im i nezavisni mediji neophodni i nadamo se da će oni biti voljni da se pretplate, pomognu, doniraju sredstva, jer nama je malo potrebno – naglašava Bodrožić.

On dodaje i da jubilarno izdanje neće biti obeleženo nikakvom proslavom, već će sledećeg petka održati skup sa grupom „Za slobodu medija“ kako bi utvrdili kakvi su odjeci kampanje među čitaocima.

(Danas, foto: Medija centar Beograd) 

Print Friendly, PDF & Email