RSF predlaže uvođenje oznake za pouzdane medije

"Oni koji poštuju profesionalne norme, mogli bi da dobiju oznaku pouzdanosti"

04. Apr 2018

Reading Time: 2 minutes

Međunarodna organizacja Reporteri bez granica (RSF) predstavila je danas predlog za borbu protiv “lažnih vesti”, odnosno uvođenje potvrde kojom bi se označilo da neki mediji poštuje norme po pitanju transparentnosti i profesionalnog morala.

Ovaj sistem koji se priprema gotovo godinu dana nazvan Journalism Trust Initiative – JTI, ili Inicijativa za pouzdanost informacija, osmisila je organizacija Reporteri bez granica sa tri partnera, Agencijom Frans pres, Evropskom radiodifuznom unijom (EBU)  i Globalnom mrežom glavnih urednika (GEN koja ima 2.300 članova).

Do sada su se inicijative razvijene za borbu protiv širenja lažnih informacija preko društvenih mreža uglavnom zasnivale na proveravanju činjenica, ili uspostavljanju crnih lista vebsajtova, ili naloga odakle su širene lažne vesti, rekao je na konferenciji za novinare Kristof Deluar, generalni sekretar RSF-a.

To su korisne inicijative ali nedovoljne, posebno zato što se primenjuju pošto su lažne vesti već proširene, naveo je on.

Da bi se više proaktivno borilo protiv toga, RSF predlaže medijima sistem samoregulisanja, koji bi se sastojao u tome da se kolektivno ustanove referentne norme.

Oni koji ih poštuju mogli bi da dobiju oznaku pouzdanosti pod pokroviteljstvom Evropskog komiteta za normalizaciju ili tela kao što je Afnor u Francuskoj ili DIN, Nemački institut za normalizaciju.

Te norme bi na primer dozvolile da se izmeri transparentnost medija po pitanju akcionara ili finansiranja, postojanja uredničkih povelja, primeni novinarskih principa u redakciji, kapaciteta da priznaju grešku i da je isprave itd.

Grupa zadužena da ustanovi te norme prvi put će se sastati 23. maja i vodiće široku raspravu otvorenu za medije, novinarska udruženja, regulatorna tela, onlajn platforme, predstavnike udruženja potrošača.

Rad te grupe trebalo bi da se završi sredinom 2019. godine, kada bi mogao da se pokrene proces izdavanja sertifikata medijima koji ispunjavaju date kriterijume.

“To je kolektivno evropsko delo, ali naš cilj je da ga proširimo dalje od Starog kontinenta”, rekao je Deluar, i izrazio nadu da će američki mediji da se pridruže.

Prema organizaciji RSF, koja neće biti zadužena za uspostavljanje normi niti za izdavanje potvrda medijima, ovaj postupak će dozvoliti da se favorizuju mediji koji rade pouzdano, posebno na ekonomskom planu.

Na primer društvene mreže kao što su Fejsbuk, Tviter i razni pretraživači mogli bi da koriste tu oznaku da preko svojih algoritama promovišu sadržaje koje proizvode mediji sa sertifikatom. To bi pomoglo medijima koji se smatraju pouzdanim da isplivaju na površinu u okeanu sadržaja koji se razmenjuju preko interneta.

(Beta-AFP)

Print Friendly, PDF & Email