Dezir: Uključiti medijska udruženja u izradu nove strategije

"Nekažnjavanje je takođe zločin, to je kao podsticanje na nove zločine i napade na novinare."

16. Apr 2018

Reading Time: 4 minutes

Veoma je važno da se sva medijska udruženja uključe u izradu Nacrta nove medijske strategije, OEBS će pokušati da posreduje u tom dijalogu kako bi se došlo do najboljih rešenja, a kada prvi nacrt bude izrađen daće svoje komentare, rekao je za N1 predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir.

Nakon nedavnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem, Dezir je za N1 rekao da je stekao utisak da je premijerka uverena da u Srbiji postoji potpuna sloboda medija i da je posvećena očuvanju tog cilja, ali je dodao da se u Srbiji ipak, i dalje mora razvijati klima u kojoj postoji medijski pluralizam i balans između različitih mišljenja i stavova.

Dezir je ocenio da je u Srbiji uloga države tradicionalno je vrlo jaka u medijima, kada je reč o vlasničkoj strukturi različitih medija.

“Prethodna medijska strategija predvidela je povlačenje države iz vlasništva, i biće doneta nova Strategija koja će uskoro biti objavljena i mislim da će biti neophodno jasnije definisati koja su to pravila vezana za vlasništvo, transparentnost, finansiranje od strane države, različitih medija, uključujući i one lokalne, ali takođe definisati i regulatorni sistem, ulogu regulatornih agencija, evaluaciju Javnog servisa, njegovo finansiranje ali i nezavisnost, što je za nas veoma važno”, rekao je on.

U ovom trenutku kada je, kako kaže, informaciona oblast tako izložena takozvanim lažnim vestima i dezinformacijama, jako je važno podržati profesionale standarde u novinarstvu, i profesionalne medije.

“Nastalo je mnogo novih medija u Srbiji, naročito onlajn medija, i to jeste doprinelo pluralizmu, ali ponovo imamo pitanje finansiranja tih novih nezavisnih medija. Srbija je zemlja u kojoj postoji veoma široka sloboda izražavanja, ali moramo posebnu pažnju obratiti na diverzitet u kontekstu jačine različitih medija”, rekao je.

Kako kaže, neki mediji su veoma dominantni, na lokalnom ili nacionalnom nivou, sa ponekad jakom finansijskom podrškom koju im direktno ili indirektno pruža država i ima mnogo novih medija, koji su finansijski krhki.

Dezir je rekao da će se OEBS veoma posvetiti i bezbednosti novinara.

“Još uvek, nažalost, imamo pretnje, agresivno ponašanje prema novinarima, što je veoma zabinjavajuće za nas i veoma smo posvećeni tome da bude više poštovanja prema novinarima, koji su po prirodi posla kritični, i razumem da se javne ličnosti ponekad uznemire, ali jako je važno obezbediti sigurnost novinarima i istražiti sve pretnje, uključujući i one koje stižu putem interneta i društvenih mreža”, kazao je.

Nova strategija važna za razvoj medija u budućnosti

On je dodao da je jako važno da ceo proces izrade novog nacrta Medijske strategije bude otvoren, jer će ona imati uticaj na čitav razvoj medija u budućnosti.

“Već smo pomenuli finansiranje, regulatorna tela, nezavisnost medija, tako da je apsolutno neophodno da svi ključni akteri, medijske organizacije, novinarska udruženja budu uključena u diskusiju. Mi smo razgovarali sa premijerkom, sa predstavnicima vlade, predsednikom, medijskim udruženjima… Kao nezavisna međunarodna institucija, mi ćemo analizirati nacrt strategije kada bude zvanično objavljen jer će budućnost medijskih sloboda veoma mnogo zavisiti od kvaliteta te nove Strategije”, kazao je.

On je rekao da još nije video zvanični dokument, ali da je upoznat sa tim koje teme će biti u fokusu i da će mnogo važnih pitanja, uključujući pitanja vlasništva, finansiranja, privatizacije medija, javnog servisa, biti u fokusu.

“Ono što je vrlo bitno je da se u prvoj fazi se uključe različiti akteri u Srbiji. Medijske asocijacije su se povukle iz radne grupe. Pokušaćemo da pomognemo ako bude moguće da stvorimo uslove za nastavak tog dijaloga. Možda bi došao u obzir drugačiji format tog dijaloga, na primer, više javnih diskusija, ali važno je da se o svakom segmentu, i na tome insistiramo, diskutuje sa različitim Medijskim asocijacijama i udruženjima”, dodaje.

Govoreći o slučajevima ubistava novinara i napada na novinare u Srbiji koji nisu nisu rešeni ni posle mnogo godina, Dezir je rekao da je važno da država i Vlada vrlo aktivno odbiju i kazne sve vrste napade i ne dozvole da nekažnjeno prođu oni koji napadaju novinare.

“Komisija za istraživanje ubistava novinara je vrlo pozitivna, ali sada Tužilaštvo mora da osigura da se pravdi privedu svi krivci za ubistva novinara. Jer nekažnjavanje je takođe zločin, to je kao podsticanje na nove zločine i napade na novinare. I vidimo i u drugim zemljama u kojima radimo, da su pretnje i dalje veoma izražene iz razičitih razloga. Novinari trpe pretnje, a oni su stub demokratije. Novinarstvo je institucija demokratije koja nema vojsku ili policiju da je zaštiti”, kazao je on.

Uloga države nije da bude glavni akter u proizvodnji vesti

Govoreći o povlačenju države iz vlasništva u medijima, Dezir je rekao da je u slučaju Javnog servisa bilo neophodno osigurati održivo finansiranje, ali i nezavisnost uređivačke politike.

“Javni servis može da doprinese tome da služi kao primer kvalitetnih informacija, pluralizma, nezavisnosti. Osim toga, važno je pomoći privatnom medijskom sektoru da razvije svoj diverzitet istim pristupom oglašivačima”, rekao je.

Novinska agencija Tanjug, kaže, trebalo je da bude privatizovana, ali je ostala pod državnom kontrolom, a takve stvari moraju da budu pravno razjašnjene.

“Ne možemo da imamo toliku razliku između zakonodavnog okvira i situacije u praksi. Nije na nama da donesemo odluku šta će i šta neće ostati u domenu države, ali uloga države nije da bude glavni akter u proizvodnji vesti, osim Javnog servisa koji ima svoje obaveze uključujući pristup informacijama nacionalnim manjinama, na primer”, kaže.

Ako je Zakon predvideo privatizaciju, dodaje, država mora da osigura da će privatizacija biti sprovedena i OEBS će posmatrati i to, i konzistentnost između legislative i onoga što se sprovodi u praksi.

“Mediji moraju biti nezavisni od bilo kakve političke moći. Nezavisnost medija znači da oni nisu pod kontrolomm države. Želeo bih da to bude razjašnjeno novom Strategijom”, rekao je predsetavnik OEBS-a.

Politički lideri da obraćaju istu pažnju na sve medije

Komentarišući slučaj Južnih vesti i stalnih poreskih inspekcija, Dezir je rekao da bilo koja vrsta pritisaka prema bilo kom mediju mora da se izbegne.

“Svi oglašivači dolaze na internetske platforme, i jako je teško na tržištu kao što je Srbija, ako nemate jasna pravila oko oglašavanja da osigurate da male medijske kuće održe svoje mesto u tome”, kazao je i dodao da svako preduzeće treba da poštuje pravila uključujući i poreska, ali da administracija ne sme da vrši suviše veliki pritisak na medije, naročito one male i kao takve ranjive.

Upitan da li se slaže sa ocenom premijerke Ane Brnabić da su mediji u Srbiji u potpunosti slobodni, on je rekao da je sloboda medija garantovana u Srbiji, ali da se mora razvijati klima u kojoj postoji medijski pluralizam i balans između različitih mišljenja i stavova i gde je prisutan kvalitet u pristupu finansiranju, oglašavanju i jednakost u pristupu informacijama.

“Mislim da je to takođe jako važno da politički lideri obraćaju istu pažnju na sve medije. Normalno je da postoje razlike u uređivačkim konceptima, ali želeo bih da mediji budu slobodni, da razvijaju svoju ulogu u demokratskom životu i na isti način tretiraju političke lidere, ali i da političari uključujući vlast treba da poštuju sve medije na isti način”, zaključio je.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email