Skup: Zaustaviti propast lokalnih medija u Srbiji

"Slobodni i nezavisni mediji postoje kao incident u Srbiji, ali su i oni ograničenog roka trajanja jer se entuzijazam ne može jesti", rekao je programski direktor Fondacije "Slavko Ćuruvija", Ilir Gaši.

27. Mar 2018

Reading Time: < 1 minute

Medijska scena u Kragujevcu je u prethodne tri godine značajno osiromašena, većina medija posluje na ivici egzistencije, osim Radio-televizije Kragujevac koja dobija pomoć gradskog budžeta, ocenjeno je danas u debati “Kakve lokalne medije želiš”, u organizaciji Fondacije “Slavko Ćuruvija”.

Medijska slika Kragujevca je specifična u odnosu na ostale gradove u Srbiji po tome što je gradska RT Kragujevac prvo bila privatizovana, a zatim vraćena u “polustanje” izmedju gradskog i privatnog vlasništva koje se ne rešava. Druga specifičnost je što u Kragujevcu nekoliko godina nema novca u gradskoj kasi za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja.

“Ali ako uzmemo kao pokazatelj stanja kvalitet javnog informisanja i nezavisnost medija i integritet novinara, Kragujevac se tu, nažalost, ni po čemu ne izdvaja iz jedne prilično ravne i sumorne slike u kojoj, ne samo da su mediji na izdisaju, već se nigde ne vidi ni naznaka rešenja koje bi moglo da ih spasi” rekao je programski direktor Fondacije “Slavko Ćuruvija”, Ilir Gaši.

On je ocenio da je tržište malo i politička elita povezana sa ekonomskom, te politika može da veoma malom količinom novca potpuno kontroliše rad medija.

“Slobodni i nezavisni mediji postoje kao incident u Srbiji, ali su i oni ograničenog roka trajanja jer se entuzijazam ne može jesti”, rekao je Gaši.

Po njegovim rečima, nije moguće govoriti o unapredjenju rada lokalnih medija, već o tome da se “uspori njihovo propanje” i sačuvaju infrastruktura i integritet.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email