NUNS i NDNV šokirani odbacivanjem prijave za pretnje novinaru Draganu Janjića

Bezbednost Dragana Janjića bila je direktno ugrožena sponzorisanim objavama na pojedinim fejsbuk stranicama gde su nuđeni podaci o njegovoj adresi stanovanja.

22. Mar 2018

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine šokirana su činjenicom da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu protiv NN lica koju je, zbog krivičnog dela Ugrožavanja sigurnosti u ime Dragana Janjića, glavnog i odgovornog urednika novinske agencije Beta, podneo NUNS.

Bezbednost Dragana Janjića bila je direktno ugrožena sponzorisanim objavama na pojedinim fejsbuk stranicama gde su nuđeni podaci o njegovoj adresi stanovanja i gde su mu upućivane otvorene pretnje. Ugrožavanje Janjićeve bezbednosti usledilo je nakon što je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, na konferenciji za medije povodom ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, između ostalih i Janjića. Direktan povod za pretnje potpredsedniku NUNS-a bila je njegova ocena da je ubistvo Olivera Ivanovića politički motivisano.

Iako su Janjiću danima na fejsbuk stranici „Srbija NAŠA zemlja“ upućivane pretnje kao što su “Na Kalemegdan i metak u čelo”, Tužilaštvo je utvrdilo da “nema pretnji napadom na život ili telo oštećenog ili život ili telo njemu bliskih lica, da sadržaj istog ne sadrži neposrednu, jasnu i ozbiljnu pretnju,.t.j. nema subjektivnih i objektivnih obeležja krivičnog dela Ugrožavanja sigurnosti” te da “ne postoje osnovi sumnji da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“! Janjić je upućen na krivično gonjenje podnošenjem privatne krivične tužbe nadležnom sudu.

Iako ne neočekivana ovakva odluka Tužilaštva postala je već uobičajena praksa i predstavlja konačan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd – Novi Sad 22.03.2018.

Print Friendly, PDF & Email